Znížte svoju ekologickú stopu: Tipy na úsporu vody počas sprchovania

Pri vykonávaní domácich činností ako umývanie riadu alebo sprchovanie sa často sústreďujeme iba na samotný úkon a nevnímame, koľko pitnej vody pri tom spotrebujeme. Zabúdame, že naša planéta čelí vážnemu problému so zásobami vody, ktoré sa neustále stenčujú: mnohé oblasti trpia suchom a nedostatkom pitnej vody. Je preto dôležité podniknúť kroky na ochranu a udržateľné využívanie tohto vzácneho zdroja života: pozornosť je potrebné venovať úspore a minimalizácii plytvania vodou. Zastavme tento trend a uchráňme vodu pre súčasné aj budúce generácie. Pripravili sme pre vás tipy, ako aj vy môžete k tomu prispieť.

kvapka vody s planétou ako znak šetrenia vody

Zmena návykov je kľúčom k úspechu

Vytváranie správnych návykov pri sprchovaní nás učí uvedomovať si našu spotrebu vody a zodpovedne s ňou hospodáriť.

Najjednoduchším spôsobom, ako spotrebu vody obmedziť, je skrátiť dobu sprchovania. Čas strávený pod sprchou zbytočne nepredlžujte. Môžete si stanoviť časový limit pre sprchu a postupne ho znižujte. Každá minúta sprchovania má významný vplyv na spotrebu vody. Odporúčame uprednostniť kratšiu sprchu pred kúpeľom vo vani plnej vody. Zvoľte radšej mierne teplú vodu pred príliš horúcou, čím prospejete aj svojej pokožke a utužíte svoje zdravie. Počas mydlenia, nanášania šampónu na vlasy či holenia vodu vypnite, aby zbytočne neodtekala.

Šetrite vodu s úspornými batériami a sprchovými hlavicami

Investujte do kvalitných vodovodných batérií s integrovanou technológiou pre úsporu vody: znížite tak jej spotrebu bez toho, aby ste sa museli vzdať komfortu. Ak máte batérie kohútikové, vymeňte ich za pákové, alebo ešte lepšie – stavte na batérie termostatické, tie sú totiž najúspornejšie. Termostatické batérie majú zabudovaný termostat, ktorý umožňuje nastaviť a následne udržať požadovanú teplotu vody. Týmto spôsobom minimalizujete plytvanie vodou pri regulácii teploty.

Skvelou voľbou sú senzorové batérie, ktoré získavajú čoraz väčšiu popularitu aj v domácnostiach. Tieto batérie sú vybavené senzorom, ktorý na základe pohybu ruky automaticky spúšťa a po nastavenom čase zastavuje prítok vody. Vďaka tomu voda preteká len vtedy, keď ju skutočne potrebujete.

Efektívnejšie využívanie vody dosiahnete pomocou úsporných perlátorov, inštalovaných na konci výtokového ramienka batérie. Perlátor má z úlohu zmiešavať vodu so vzduchom a vytvárať tak jemnejší, plnší a účinný prúd vody aj pri nižšom prietoku. Skvelým doplnkom ku batériám sú tiež 2-polohové sporiče vody s možnosťou prepnutia medzi perlátorom a sprškou. Vďaka týmto pomocníkom môžete výrazne prispieť k úspore vody.

žena si umýva hlavu šampónom v sprche

Aj sprchová hlavica môže pomôcť s úsporou vody. Uprednostnite tie s nižším prietokom. Trh ponúka široký výber ručných spršiek aj veľkých hlavových spŕch s integrovanou technológiou obmedzujúcou prietok vody. Týmto spôsobom dosiahnete zníženie spotreby a nemusíte sa vzdávať komfortu pri sprchovaní.

Náš tip: nadšenci do pokročilých technológií si bezpochyby zamilujú štýlovú ručnú sprchu HANSAACTIVEJET Digital so svetelnou indikáciou spotreby vody a s integrovaným LED displejom so spätnou väzbou o spotrebe vody a energie. Navyše je táto sprcha vybavená technológiou Bluetooth umožňujúcou pripojenie k mobilnej aplikácii.

Dôkladne kontrolujte vaňové či sprchové batérie, sprchové hlavice aj hadice a v prípade potreby opravte akékoľvek netesnosti. Aj malé kvapky dokážu spôsobiť nežiadúce plytvanie vodou.

Je vám blízka recyklácia?

Výborne. Nainštalujte si nádrže na zhromažďovanie dažďovej vody. Získanú vodu potom môžete použiť na splachovanie toalety, zavlažovanie záhrady, napájanie zvierat, ale pokojne aj na umývanie auta. Podobným spôsobom môžete použiť aj zachytenú prebytočnú vodu zo sprchovania či umývania ovocia a zeleniny. Využiť ju môžete podobne. Týmto ekologickým opatrením efektívne využijete dostupné zdroje vody a prispejete tak k udržateľnému životnému štýlu.

 

Voda je vzácny zdroj, ktorý si zaslúži našu pozornosť. Usporiadať si zdravé a úsporné návyky pri sprchovaní a používaní vody je nielen dobrým krokom pre životné prostredie, ale aj pre našu peňaženku. Malými zmenami a vedomým využívaním vody môžeme mať veľký vplyv a vytvoriť lepšiu budúcnosť pre nás všetkých.