Tipy a triky, ako si vybrať a zladiť kuchynský drez s batériou

Varenie tvorí dôležitú súčasť našej každodennej rutiny. Pre niekoho povinnosť, pre iných hobby. Aby sme si túto kulinársku aktivitu mohli naplno užívať a pripravovať lahodné pokrmy, potrebujeme dostatok priestoru na prípravu surovín a umývanie riadu. Správne zvolený drez a k nemu vhodná vodovodná batéria nám v práci v kuchyni môžu veľmi pomôcť. Nezabúdajme však ani na estetický zážitok a dbajme na zladenie batérie s drezom tak, aby spoločne vytvorili dokonalý pár a zapadli do dizajnu celej kuchyne. V našom článku vám prinášame tipy, ako dosiahnuť tú správnu kombináciu a vytvoriť z varenia a pečenia v kuchyni zážitok. 

3d-render-modern-luxury-black-kitchen-interior-scene

V prvom kroku sa zamerajte na drez

Pri výbere drezu je dôležité zohľadniť niektoré kľúčové faktory a to: počet členov vašej domácnosti, čas strávený v kuchyni a váš životný štýl. Na základe toho si vyberte vhodný typ drezu. Ak máte veľkú domácnosť a ste milovníkmi varenia a pečenia, je pre vás skvelou voľbou priestranný dvojdrez. Pre menšie domácnosti, zvlášť ak ich súčasťou je aj umývačka riadov, bude postačovať menší sólo drez. Ak potrebujete umiestniť drez do rohu, zvoľte jeho rohovú variantu. Všetky tieto typy môžu byť rozšírené o praktickú vaničku a odkvapkávaciu plochu.

K drezu si môžete zadovážiť kuchynské doplnky ako sú dávkovače saponátu, držiaky na hubky, odkvapkávače, sitká, rošty či dosky, ktoré výrazne zvýšia komfort pri práci. Uistite sa, že súčasťou je aj sifón na drez a umývačku – ak nie, bude potrebné ho dokúpiť.

Pozornosť venujte aj zladeniu drezu s kuchynskou linkou a skrinkami: všímajte si farby aj tvary. Ujasnite si, či preferujete štýl skôr moderný alebo tradičný a prispôsobte tomu výber. Na trhu nájdete drezy z rôznych materiálov: a nech už vyberiete akýkoľvek, dbajte na jeho kvalitu, aby vám slúžil mnoho rokov a naplnil vaše očakávania.

beautiful-woman-is-cooking-delicious-dishes-her-home-kitchen

K drezu zlaďte batériu

Vodovodné batérie s drezmi tvoria nerozlučnú dvojicu: bez nich by drezy stratili svoju funkciu. Pri výbere batérie sa zamerajte na jej zladenie s materiálom drezu, aby ste dosiahli dokonalý a esteticky pôsobiaci výsledok.  Pozrime sa na to bližšie.

Nerezové drezy sú univerzálne a nadčasové, jednoducho sa ladia s akýmkoľvek povrchom batérie. Jasnou voľbou je chróm, skúste sa ale poohliadnuť aj po iných farbách ako sú čierna, biela, sivá či béžová. S ktoroukoľvek z nich bude nerezový drez pôsobiť moderne a elegantne.

Moderné granitové drezy môžete doplniť granitovými batériami v rovnakom farebnom odtieni ako je drez, siahnuť však možno aj po batériách chrómových, ktoré vytvoria zaujímavý kontrast.   

Tradične až rustikálne pôsobiace keramické drezy sú ako stvorené pre retro batérie medenej, bronzovej alebo mosadznej farby. Krok vedľa však nespravíte ani s chrómovou batériou.  

Drezy zo skla vynikajú svojou eleganciou. Žiadajú si decentné batérie, ktoré nebudú odvádzať pozornosť od  samotného materiálu. K týmto drezom preto voľte minimalistické batérie s čistými líniami a jednoduchým tvarom.

Podobne je to aj u drezov z kompozitného kameňa: jednoduché batérie podčiarknu ich moderný charakter.

Drevené drezy si naopak žiadajú batérie, ktoré zdôraznia ich rustikálny charakter a dodajú miestnosti teplo. Na rad tu prídu batérie vo odtieňoch medi, bronzu a mosadze. Zaujímavý kontrast drevo vytvára s čiernou farbou: tá do kuchyne vnesie moderný nádych.

Pri výbere vodovodnej batérie zohľadnite veľkosť a proporcie vášho drezu. K dvojdrezom sa hodí vyššia batéria s dlhším otočným ramenom, ideálne opatrená výsuvnou sprchou, ktorá zabezpečí pohodlné umývanie celého drezu. K menším umývadlám pokojne zvoľte aj nižšiu či subtílnejšiu batériu. Ak je váš drez umiestnený pod oknom, vyberte si batériu so sklopným ramienkom: uľahčí otváranie okna.

golden-kitchen-faucet-interior-design

Kombinácie, ktoré vás nadchnú: sety drezov s batériou

Ušetrite si čas a námahu pri výbere a kombinovaní jednotlivých dielov, prezrite si naše kuchynské drezy s batériou v sete a vyberte si. Ich výhodou je ladiaci dizajn, jednoduchá inštalácia, kompatibilita i výhodnejšia cena.

Náš tip: štýlový, dokonale zladený set kuchynského drezu Blocker značky Sinks a stojankovej batérie Steel Ono značky Aquaristo Style, doplnený o dávkovač na saponát Slim.

 

Správne zvolený kuchynský set drezu s batériu prinesie do vašej domácnosti nielen praktický priestor na umývanie riadu a prípravu jedál, ale tiež vytvára estetický dojem a harmóniu vo vašej kuchyni.