Sifóny v kúpeľni a kuchyni: ako zabezpečiť odvod odpadových vôd?

Voda z Vášho umývadla či vane neodteká a šíri sa nepríjemný zápach? Je čas pustiť sa do vyčistenia odpadu. Na rad prichádza - sifón. Vizuálne nie príliš príťažlivý, no nenahraditeľný pomocník, ktorý zabezpečuje správny odvod odpadových vôd z domácnosti a účinne bojuje proti zápachu. Ako sifón funguje, kde všade ho nájdeme a ako zabezpečíme optimálnu starostlivosť, si ukážeme v našom článku.

 Sifóny v kúpeľni a kuchyni

Princíp fungovania sifónov

Sifóny sa používajú k pripojeniu vodovodných batérií, práčiek a umývačiek riadu ku kanalizačnému potrubiu. Ich fungovanie je jednoduché: v kolene sifónu sa hromadí voda, ktorá sa pri každom použití umývadla či sprchy vymení a prečistí. Táto voda, nazývaná vodná zátka, vytvára prirodzenú nepriestupnú bariéru zabraňujúcu prenikaniu zápachov z kanalizácie do interiéru. Ďalšou úlohou sifónov je zadržiavať hrubé nečistoty ako sú vlasy či zvyšky jedál , ktoré by mohli spôsobiť upchatie potrubia.

Typy sifónov podľa umiestnenia

Sifón na umývadlo a drez je obvykle konštruovaný tak, aby šetril priestor. Má buď klasický fľaškový tvar alebo tvar písmena „U“ – ten má skvelú samočistiacu schopnosť a značne znižuje riziko upchatia. Mnohé z týchto sifónov sú opatrené odtokovou súpravou na zachytávanie nečistôt a tiež praktickou zátkou zadržiavajúcou vodu v umývadle. Niektoré sifóny sú vybavené prepadom, ktorý zabraňuje pretečeniu vody cez okraj umývadla či drezu. Drezové sifóny a priestorovo úsporné sifóny pre dvojdrez môžu mať prípojku pre umývačku riadov: tú možno využiť aj pre práčku, prípadne možno si zaobstarať samostatný práčkový sifón.

Náš tip: zabudnite na schovávanie klasického plastového sifónu do skriniek pod umývadlo. Zaobstarajte si dizajnový sifón a dovoľte mu vyniknúť. Trh ponúka štýlové kovové sifóny v chrómovej, zlatej, čiernej, bronzovej či medenej farbe.

Sifón na vaňu je dostupný v rôznych prevedeniach. Môžeme si zvoliť klasický sifón s gumovou zátkou na retiazke, elegantný sifón s automatickou odtokovou súpravou s ovládaním pomocou otočného kolieska, či click/clack sifón s poloautomatickou zátkou. Novinkou sú sifóny s napúšťaním vody prepadom, pri ktorých nie je potrebná vaňová batéria.

Sprchové kúty poskytujú len veľmi obmedzený priestor pod vaničkou, preto je potrebné sifón pre vaničku starostlivo vyberať. Dbať treba nielen na rozmery, ale aj na veľkosť odtokového otvoru. Sifóny pre vaničku sú opatrené dizajnovou mriežkou či krytom.

Sifóny pre pisoár sú obvykle väčšie a robustnejšie než ostatné sifóny: keďže zväčša sú používané na verejných toaletách väčším množstvom ľudí, musia zvládnuť väčší objem odtekajúcej vody. V ponuke sú sifóny buď skryté, t.j. inštalované v pisoári či v stene, alebo otvorené, t.j. okom viditeľné.

Vodu je potrebné odvádzať aj z bidetu, preto na trhu nájdeme aj širší výber konštrukčne a tvarovo rôznych sifónov pre bidet.

Starostlivosť o sifóny: prevencia ich upchatia

Pravidelná starostlivosť a údržba sifónov napomáha zachovať ich funkčnosť a zabezpečiť plynulý odtok odpadových vôd, eliminovať zápachy, udržiavať hygienu a predlžovať životnosť sifónov.

Používajte v odtoku plastové či kovové sitko pre zachytávanie nečistôt: účinná prevencia upchatého odtoku.

Pravidelne čistite a odstraňujte nečistoty z odnímateľného koša či sieťky v sifóne

Kontrolujte tesnenia v sifóne: predídete tým únikom vody

Vyhýbajte sa používaniu agresívnych chemických prípravkov: môžu poškodiť tesnenie či telo sifónu.

 Ak už je odtok upchatý, voda odteká pomaly či vôbec neodteká, odporúčame použiť gumový zvon: obvykle je postačujúci. Pri silnejšom upchatí je možné opakovane naliať do odtoku horúcu vodu. Ak sa rozhodnete použiť chemické prípravky, postupujte podľa návodu a tento úkon neopakujte príliš často, aby sa sifón nepoškodil. Pokiaľ sa sifón svojpomocne nepodarí prečistiť, je potrebné pristúpiť k čisteniu kanalizácie, čo už vyžaduje odborný zásah profesionálov.

 Sifóny v kúpeľni a kuchyni opravár

Čo dodať záverom? Sifóny majú kľúčový význam pre správny odvod odpadových vôd z našich domácností. Pri ich výbere je potrebné zohľadniť mnoho faktorov. Nájsť ten správny sifón, ktorý splní svoj účel a zároveň poteší kvalitou aj dizajnom, môže byť veľkou výzvou. Ak máte akékoľvek otázky, pokojne sa na náš obráťte. S radosťou Vám poradíme.