Elektrické ohrievače vody: Ktorý typ si vybrať?

Teplá voda je nevyhnutnou súčasťou každodenného života v domácnosti. Nielen pre očistu tela je teplá voda príjemnejšia a hygienickejšia, aj umývanie riadu či pranie prádla je s ňou efektívnejšie: studená voda ho nečistôt a mastnoty proste nezbaví. Mať doma spoľahlivý zdroj teplej vody je preto dôležité. Spomedzi rôznych typov ohrievačov sa spoločne pozrieme na tie najbežnejšie: elektrické ohrievače vody.

prietokovy-ohrievac-vody-kupelna-Intercom-sk 

Elektrický ohrievač vody funguje na princípe prevodu elektrickej energie na teplo. Kovový tepelný prvok umiestnený v ohrievači sa elektrickým prúdom zahrieva. Vďaka vysokej tepelnej vodivosti dokáže rýchlo prenášať teplo do vody v ohrievači.  V závislosti od typu ohrievača môže byť tepelná energia prenášaná do vody rôznymi spôsobmi. Pozrime sa na ne bližšie.

Zásobníkové ohrievače: ekonomické a účinné

Zásobníkový ohrievač vodybojler - funguje na princípe zohrievania vody v nádrži a následného udržiavania teploty nastavenej termostatom tak, aby voda bola vždy pripravená na použitie.  Teplá voda je k dispozícii ihneď aj v prípade, ak vodu pustíme na viacerých miestach naraz, čo je jedna z prednosti tohto typu ohrievačov. K ďalším patrí jednoduchá inštalácia aj údržba a tiež možnosť kombinovania s inými druhmi energie – napríklad so solárnym vykurovaním. Poteší nižšia cena.

Pri výbere myslime na potrebu dostatočného priestoru pre jeho umiestnenie a výberu správneho miesta: nemal by byť príliš vzdialený od odberných miest.

Tiež je potrebné mať na pamäti obmedzenú zásobu teplej vody: objem zásobníka nemusí vždy dostatočne pokryť potreby. A keďže sa voda v zásobníku zohrieva postupne, je následne nutné si na teplú vodu počkať. Je preto dôležité zvoliť optimálnu veľkosť zásobníka: príliš malý zásobník nám nebude schopný dodať dostatok  teplej vody, príliš veľký zohrieva množstvo vody zbytočne a jeho prevádzka sa nám predraží.

Aká je teda správna veľkosť?  Priemerná spotreba vody je cca 30-50 l/deň pre jednu osobu: pri výpočte zohľadnime počet osôb v domácnosti, spotrebu teplej vody aj životný štýl. Napríklad: ak máme sprchový kút, bude spotreba vody nižšia než pri pravidelnom kúpeli vo vani.

 elektricky-ohrievac-vody-kupelna-Intercom-sk

Prietokové ohrievače: pre menšie domácnosti a chaty

Prietokový ohrievač nezohrieva vodu „do zásoby“. Zohrieva ju počas prechodu cez ohrievač, čiže vo chvíli, keď ju potrebujeme. Nedochádza tak k zbytočnému zohrievaniu vody v zásobníku. Z toho vyplýva jeho najväčšia výhoda: minimálne tepelné straty a úspora energie a to aj napriek tomu, že pre rýchle ohriatie vody na požadovanú teplotu je potrebný vyšší príkon: trvá len pár minút. Na rozdiel od ohrievačov s pevným príkonom, ohrievače s meniteľným príkonom umožňujú regulovať množstvo energie používané na ohrev vody. Automatické plynulé zvyšovanie alebo znižovanie príkonu výhrevných špirál sa uplatní nielen pri používaní drezovej a sprchovej batérie, ale tiež pri zimnom a letnom režime. Vďaka tejto automatickej zmene výkonu ohrevu je tento typ ohrievača maximálne výkonný, efektívny a úsporný. Na prevádzku tak vznikajú nižšie náklady: tie rýchlo vykompenzujú vyššiu obstarávaciu cenu.

Poteší aj obvykle tichšia prevádzka a menšie rozmery: ohrievač sa ľahšie umiestni do kuchyne či kúpeľne. Pri správnej údržbe minimalizujeme riziko tvorby usadenín, čím zvýšime výkon a predĺžime jeho životnosť.

Vzhľadom k menšej kapacite je prietokový ohrievač schopný poskytnúť obmedzené množstvo teplej vody, zvlášť ak ju potrebujeme na viacerých odberných miestach súčasne. Zohriať väčšie množstvo vody môže chvíľu trvať. Riešením je umiestnenie viacerých malých ohrievačov všade, kde sú potrebné.

Prietokové ohrievače sú dostupné v dvoch variantoch:

Ohrievače s tlakovou prevádzkou dokážu  poskytnúť teplú vodu pre viac odberných miest.

Ohrievače s beztlakovou prevádzkou sú určené iba pre jedno odberné miesto a to s využitím špeciálnej beztlakovej batérie, ktorá sa často predáva v komplete s ohrievačom. Skvele sa hodia na chaty, do garáží či technických miestností.

Prietokové ohrievače sú skvelou voľbou všade tam, kde nepotrebujeme väčšie množstvo teplej vody zároveň.

Náš tip: ako prietokové, tak aj zásobníkové ohrievače vody môžu mať suchý alebo mokrý ohrev. Pri suchom ohreve je výhrevná špirála chránená a neusadzuje sa na nej vodný kameň. Je preto ekonomicky výhodnejšia.

 

Zhrňme si to na záver: oba typy elektrických ohrievačov majú svoje výhody aj nevýhody. Pri výbere zvážte všetky faktory: počet členov domácnosti a ich potreby, účel vyžitia a tiež priestorové možnosti tak, aby ohrievač slúžil k Vašej spokojnosti dlhé roky.