Posvieťme si na termostatické batérie: Ako fungujú?

Zdĺhavé nastavovanie optimálnej teploty vody pomocou vodovodných kohútikov alebo páky či neočakávané zmeny teploty vody pri sprchovaní sa môžu stať minulosťou. Do popredia sa dostávajú termostatické batérie. Sú zárukou komfortu, bezpečia, úspory vody aj peňazí. Vysvetlime si, ako tieto batérie fungujú a prečo sa oplatí dať im šancu.

 Batéria termostatická sprchová GROHE

Princíp fungovania termostatických batérií

Všetky vodovodné batérie fungujú na princípe zmiešavania studenej a teplej vody za účelom dosiahnutia požadovanej teploty vody. Avšak na rozdiel od pákových či kohútikových batérií, termostatické batérie namiešajú požadovanú teplotu vody prakticky okamžite. V ich tele je totiž ukrytý špeciálny termostatický ventil, reagujúci na teplotu a tlak pritekajúcej vody. Ten funguje na princípe vosku, kvapaliny alebo dvoch kovov (tzv. bimetalové termostaty) a to za využitia teplotnej rozťažnosti týchto materiálov. Výsledkom je potom stály výstup vody rovnakej teploty aj pri zmenách tlaku či teploty vody počas prevádzky, a to bez ohľadu na súčasné používanie ďalších spotrebičov vody – napríklad pri použití ďalšej batérie či splachovania vody na toalete.

Termostatická batéria má obvykle dve rukoväte či tlačidlá. Pomocou jednej rukoväte regulujeme teplotu vody, pomocou druhej ovládame prietok vody, t.j. silu prúdu vody.

Batéria je spravidla prednastavená na príjemných 38 °C a to pomocou bezpečnostnej poistky proti opareniu, ktorou disponujú všetky kvalitné termostatické batérie. Ak si chceme dopriať horúci kúpeľ či sprchu, stlačením tejto poistky môžeme teplotu vody zvýšiť tak, ako je nám príjemné. Niektoré batérie sú vybavené aj praktickým tlačidlom pre obmedzenie prietoku vody. Silnejší prúd potom môžeme nastaviť až po stlačení tohto tlačidla.

Zhrňme si plusy

Bezpečnosť na prvom mieste a to nielen pre deti: vďaka udržiavaniu stálej teploty vody a vďaka bezpečnostnej poistke nehrozí oparenie horúcou vodou a to ani pri náhodnom zavadení o batériu. Kvalitnejšie termostatické batérie sú opatrené technológiou, s ktorou vonkajší povrch batérie zostáva chladným buď vďaka vnútornému kanálu, ktorým prúdi studená voda a telo batérie ochladzuje; alebo je povrch batérie od prúdiacej vody oddelený vzduchovou medzerou. Tým sa stáva termostatická batéria dokonale bezpečnou aj pre menšie deti, hrajúce sa vo vani.  

Náš tip: takúto technológiu, zvanú eCold touch technology využívajú napríklad termostatické batérie FORNAX od Aquaristo Style. Vynikajú tak nielen štýlovým dizajnom, ale i funkčnosťou a bezpečnosťou.

Komfort nie je na zahodenie: môžeme si vychutnať dokonalú teplotu a stabilný prúd vody po celý čas sprchovania a to aj v prípade, ak je v domácnosti súbežne používaná aj ďalšia vodovodná batéria.

Žiadne plytvanie: úspora času a peňazí: nemusíme čakať a vodou plytvať, než nastavíme optimálnu teplotu vody. Termostatická batéria je tak ideálnou voľbou pre všetkých ekonomicky aj ekologicky zmýšľajúcich ľudí.

Intuitívne ovládanie: manipulácia s termostatickou batériou je jednoduchá a pohodlná, bez rizika ju zvládnu aj deti či osoby s zníženou mobilitou bez rizika.

Batéria vaňová termostatická GROHTHERM 1000

Do kúpeľne aj kuchyne? Áno.

Na trhu nájdeme širokú škálu termostatických batérií nielen k umývadlu, do vane a sprchy, ale aj do kuchyne. Zvoliť si môžeme minimalistické podomietkové batére či dizajnové nadomietkové batérie, či už stenové alebo stojankové.

Náš tip:  termostatická batéria sprchová COOLTOUCH, PERSEI, PRISMA alebo PULZAR značky Aquaristo Style, buď len so spodným vývodom pre napojenie sprchovej hadice alebo aj s horným vývodom pre napojenie sprchovej tyče a sprchovej hlavice.

Nájdu sa aj nejaké mínusy?

Vyššia obstarávacia cena termostatických batérií sa môže javiť ako nevýhoda, rovnako tiež vyššie náklady na prípadný servis. Ak však vezmeme do úvahy nemalé úspory, táto investícia sa nám vráti.

Taktiež myslime na to, že termostatické batérie nie sú príliš vhodné na použitie s prietokovým ohrievačom vody, pretože potrebujú zaistiť stabilný prísun teplej vody, čo nie je vždy samozrejmosťou.

 

Ako sme si v článku ukázali, termostatické batérie sa právom stávajú hitom moderných domácností. Dáte im šancu aj Vy? Ak by ste s ich výberom potrebovali poradiť, obráťte sa na nás.