Ako vybrať kvalitný drez? Na toto nezabúdajte!

V dnešnej dobe čoraz väčšie množstvo domácností využíva umývačku riadov. Drez by sa preto mohol javiť ako nepodstatná súčasť kuchyne. My si to však nemyslíme. Kuchynský drez už dávno nie je len nezaujímavým kúskom plechu. Spolu s dokonale ladiacou vodovodnou batériou sa drez môže stať stredobodom pozornosti našej kuchyne, dizajnovým prvkom. Svoje využitie nájde tam, kde umývačka riadu nestačí a kde je nepotrebná – napríklad pri umývaní veľkých hrncov a plechov, pri čistení zeleniny a ovocia či pri obyčajnom umývaní rúk.

kvalitne_drezy_do_kuchyne_intercom.sk

Pri výbere nového drezu je preto potrebné starostlivé plánovanie a prihliadanie nielen k dizajnu, ale aj k funkčnosti a kvalite materiálu. Poďme sa pozrieť na to, čo všetko by sme mali pred kúpou nového drezu zvážiť.  

Typy drezov: zamerajme sa na tvary a veľkosti

V prvom rade si potrebujeme zodpovedať nasledovné otázky: aký je náš životný štýl? Aké bude reálne využitie nášho drezu? Koľko priestoru mu môžeme na kuchynskej linke vyčleniť? Aké je dispozičné riešenie? Využívame aj umývačku riadu? Od odpovedí  sa môžeme odraziť a vybrať si z nasledovných typov drezov:

Sólo jednodrezy: jednoduchý hranatý alebo okrúhly drez ideálny pre menšiu domácnosť, vhodný na umývanie menšieho množstva riadu či umývanie ovocia a zeleniny.

Drezy s vaničkou a/alebo odkvapkávacou plochou: jednoduché drezy doplnené o praktickú vaničku vhodnú napríklad na umývanie ovocia, zeleniny alebo mäsa a tiež o odkvapkávaciu plochu slúžiacu na pohodlné odtečenie prebytočnej vody z umytého riadu.

Dvojdrezy – ideálne pre väčšie rodiny, nadšených kuchárov alebo pokojne aj pre domácnosti bez umývačky riadov. Dvojdrezy sú zložené z dvoch samostatných drezov, z nich obvykle jeden je menší. Používať ich potom možno podľa vlastného uváženia a potrieb: napríklad v jednom z drezov možno namáčať špinavý riad a v druhom dreze riad oplachovať. Alebo vyhradiť si jeden z drezov na väčší a ťažší riad, napríklad hrnce a druhý používať pre krehkejší riad – porcelán, sklo. Ďalšou možnosťou môže byť vyčlenenie jedného z drezov len pre oplachovanie surového mäsa a riadov k tomu určených: vďaka čomu zvyšný riad nemusí vôbec prísť do kontaktu so surovými potravinami. Aj dvojdrezy môžu byť rozšírené  o vaničku či odkvapkávaciu plochu.

Rohové drezy: perfektné riešenie, ak dispozícia kuchyne či prívod vody umožňuje umiestnenie drezu výlučne do rohu linky. Obvykle sú tiež doplnené o vaničku či plochu na odkvapkávanie riadu.

Materiál drezu

Zásadnú úlohu pri výbere drezu zohráva  aj materiál, z ktorého je drez vyrobený a to nielen z estetického, ale predovšetkým funkčného hľadiska. Použitý materiál a jeho kvalita má totiž vplyv na odolnosť, životnosť, stálofarebnosť aj hygienu. Posvieťme si na výhody a nevýhody najčastejšie používaných materiálov:

Granit: jedná sa o zmes žulových pieskov (prírodný kameň), akrylátového alebo polyesterového spojiva a farbív. Podiel kamennej zložky by u kvalitných drezov mal byť minimálne 80%, podiel spojiva 15% - zvyšok sú farbivá. Granitové drezy, známe tiež pod pojmom kameninové, sa vyznačujú mimoriadnou pevnosťou, odolnosťou voči vyšším teplotám aj voči výrazným výkyvom medzi teplom a chladom, odolnosťou voči poškriabaniu aj nárazu a stálofarebnosťou. Ich hladký, neporézny povrch odpudzuje nečistoty a tekutiny, čo zaručuje vysokú hygienu. Na trhu sú granitové drezy ponúkané v širokej škále farieb.

Miernou nevýhodou granitových drezov môže byť vyššia obstarávacia cena a tiež nižšia odolnosť voči agresívnejším chemickým látkam.

Nerez: kvalitné drezy sú vyrobené z nerezovej chrómniklovej ocele, pričom obsahujú 18% chrómu a 10% niklu. Takéto zloženie zaručuje vysoký štandard z hľadiska odolnosti aj z hľadiska hygienických nárokov. Drezy vyrobené z ocele s nižším obsahom niklu môžu už po roku používania vykazovať výrazné poškodenia spôsobené vplyvom korózie. Dôležitým ukazovateľom kvality je aj hrúbka plechu. Minimálna hrúbka plechu kvalitného nerezového drezu je 0,5 mm. Ak má drez menej než je táto hodnota, môže sa ľahko preliačiť. Štandartná hrúbka je 0,6-0,8 mm. Tie najkvalitnejšie, exkluzívne drezy majú hrúbku 1-1,2 m. A aké sú výhody nerezových drezov? Odolnosť voči korózii, vysokým teplotám aj chemickým prípravkom, vysoká hygiena, stálofarebnosť, pevnosť, jednoduchá údržba, univerzálnosť; a v neposlednom rade tiež cenová dostupnosť. Nerezový drez je jednoducho klasika, ktorá sa, či už v lesklom alebo matnom prevedení, hodí do akejkoľvek kuchyne – a svoje miesto má aj v gastro prevádzkach. 

Slabinou týchto drezov je riziko ľahšieho poškriabania, čo však vieme minimalizovať používaním silikónovej alebo plastovej mriežky na dne drezu; a tiež potreba pravidelnej údržby a utierania kvapiek vody, ktoré po zaschnutí môžu vytvárať nie príliš vzhľadné škvrny.

Keramika: tento na pohľad aj dotyk príjemný prírodný materiál sa vypaľuje v  peciach pri teplote nad 1000°C, z čoho je zrejmá jeho výrazná prednosť a tou je extrémna odolnosť voči vysokým teplotám. Bez rizika poškodenia možno do kvalitného keramického drezu položiť aj rozpálený hrniec. Vyznačuje sa tiež odolnosťou voči chemikáliám, pevnou štruktúrou, vysokým štandardom hygieny, jednoduchou údržbou a stálosťou farieb. Keramické drezy sa vyrábajú obvykle v bielej farbe s lesklou glazúrou, na trhu však nájdeme aj drezy s matnou povrchovou úpravou a iné než len biele farby.  A síce majú tieto drezy vyššiu obstarávaciu cenu, tešia sa svojej obľube v domácnostiach zariadených v rustikálnom či provensálskom štýle, nestratia sa ani v moderných kuchyniach. Sú proste nadčasové a elegantné.

U menej kvalitných keramických drezov hrozí pri silnom náraze riziko poškodenia – preto je potrebné starostlivo zvažovať výrobcu.

Kompozit – známy aj pod názvom Tectonite: jedná sa o syntetický materiál SMC, ktorého súčasťou sú sklené vlákna zaručujúce odolnosť voči nárazom a mimoriadnu pevnosť. Vďaka vodotesnosti tohto materiálu voda a nečistoty stekajú z povrchu drezu. Stopercentná recyklovateľnosť kompozitu prispieva k ochrane životného prostredia. V prípade hlbšieho poškriabania materiálu však ryhy zostávajú viditeľné. Kompozitné drezy sú vzhľadom podobné granitovým drezom, cenovo sú však dostupnejšie.

Sklo: kalené bezpečnostné sklo vložené do spravidla nerezovej vaničky je odolné voči vysokým teplotám, chemikáliám a ak je dostatočne kvalitné, tak aj voči nárazom a poškriabaniu. Hladký, neporézny povrch skla neumožňuje nečistotám usadzovať sa, vďaka čomu sú sklenené drezy vysoko hygienické. Oproti ostatným typom je obstarávacia cena výrazne vyššia, napriek tomu si tieto luxusné drezy nájdu svoje miesto v moderných kuchyniach.

Montáž

Kvalitná montáž drezu zaistí dokonalú funkčnosť, dlhú životnosť aj ochranu pracovnej dosky pred zatečením vody. Pozrime sa preto na základné typy osadenia drezu do kuchynskej linky:

Horná montáž t.j. zapustenie drezu zhora do výrezu v pracovnej doske, spojenie pomocou úchytiek a utesnenie silikónom. Okraje drezu sú mierne vyvýšené nad dosku, je preto potrebné dbať na zvýšenú údržbu, aby nedochádzalo k zatekaniu vody a k tvorbe plesní. Jedná sa o najjednoduchší a  najčastejší spôsob inštalácie drezu predovšetkým do drevotrieskovej pracovnej dosky, možno ho však využiť aj pri iných materiáloch.

Spodná montáž, t.j. umiestnenie drezu pod kuchynskú linku: drez splýva s pracovnou doskou, vďaka čomu akékoľvek nečistoty jednoducho zmetieme do drezu. Tento spôsob inštalácie je veľmi elegantný, avšak vhodný iba vtedy, ak máme kuchynskú dosku z vodoodolného materiálu – napr. prírodný kameň, keramika, sklo. Na pripevnenie sa používajú špeciálne úchytky a tesniaci materiál.

Celoplošná montáž úplne nahradí časť pracovnej dosky v celej svojej šírke. Zaujímavé riešenie, vhodné pre všetky typy kuchynských dosiek.

Presahová montáž: drez sa položí zhora do výrezu v pracovnej doske, ale vrchný lem drezu presahuje dosku len veľmi nepatrne - hrúbkou plechu či granitu. Z estetického hľadiska drez tvorí kompaktný celok s pracovnou doskou. Vhodné pre všetky typy kuchynských dosiek.

Montáž do roviny: drez sa uloží do drážky vyfrézovanej v pracovnej doske, spojí sa pomocou úchytiek a utesní sa silikónom. Lem drezu je v jednej rovine s pracovnou doskou. Jedná sa síce o náročnejšiu, no veľmi efektnú montáž, ktorá z drezu a dosky vytvorí jednoliaty celok. Hodí sa pre drezy z kompozitu, keramiky alebo kameňa.

Dôležité rozmery a orientácia drezu

Hĺbka drezu: štandardná hĺbka drezov sa pohybuje v rozmedzí 14 cm – 20 cm a viac. Hlbší drez sa môže javiť ako praktickejší, umožňuje totiž komfortnú manipuláciu s väčším riadom. Ak sme však vyššieho vzrastu, väčšia hĺbka nám môže byť nepohodlná, pretože sa pri práci musíme zohýbať - hlbší drez sa tak stane skôr nevýhodou. Pri výbere je preto potrebné zohľadniť aj tento aspekt. Ako na to? Ak sa postavíme s vystretou chrbticou k drezu a po spustení rúk sa dotýkame dna, zvolili sme správnu hĺbku drezu.

Šírka spodnej skrinky, do ktorej bude drez namontovaný, znamená maximálny rozmer vaničky, ktorá sa do našej skrinky zmestí. T.j. ak pri našich drezoch uvádzame, že drez je určený do spodnej skrinky minimálnej šírky 50cm, vieme takýto drez umiestniť do skrinky s rozmerom 50cm a viac, avšak nenamontujeme ho do skrinky so šírkou menej než je 50cm.

Dôležitým parametrom pri výbere a následnej montáži drezu je aj jeho orientácia v priestore vzhľadom k výtokovému otvoru: ľavý drez má hlavnú vaňu vľavo – a odkvapkávaciu plochu vpravo, pravý drez má hlavnú vaňu vpravo – odkvapkávaciu plochu potom vľavo. Otočný, univerzálny drez možno osadiť ako pravý drez alebo ako ľavý drez.  

Praktickí pomocníci pre uľahčenie práce v kuchyni

Výpust buď vo veľkosti 1 ½ alebo 3 ½. Praktickejší je väčší výpust, pretože umožní rýchlejší odtok vody.

Tiahlo či excenter umožňuje mechanicky otvoriť či uzavrieť výpust bez nutnosti ponárať ruky do vody. Ak potrebujeme častejšie napúšťať drez vodou, túto funkciu si zamilujeme.

Priepust v hornej časti drezu: slúži ako bezpečnostná poistka proti pretečeniu vody cez okraj drezu.

Dávkovač saponátu zabudovaný do drezu vieme na rozdiel od nepekných plastových fľašiek krásne zladiť s vodovodnou batériou.

Drvič odpadu je skvelým pomocníkom. Na malé čiastočky rozdrví a rozomelie všetok organický odpad, ktorý vznikne pri príprave jedál a tiež zvyšky po jedle. Nielenže nám pomôže eliminovať zápach z kuchynského odpadu, význam má aj pre životné prostredie: rozdrvený odpad sa ľahšie rozkladá. Poznámka: podľa zákona 79/2015 Z. z. o odpadoch je prevádzkovateľ kuchyne zodpovedný za nakladanie s biologicky rozložiteľným kuchynským a reštauračným odpadom. Nakoľko používaním drvičov odpadu by mohlo dochádzať k usadzovaniu odpadu v kanalizačnom potrubí a k problémom s odvádzaním a čistením vody, umožňuje zákon používať drviče odpadu napojené na verejnú kanalizáciu len so súhlasom vlastníka verejnej kanalizácie.  V prípade napojenia na žumpu či vlastnú domovú čistiareň vody takéto povolenie potrebné nie je. Zároveň odporúčame používať drviče označené certifikátom CE (taký výrobok splňuje požiadavky EÚ pre jeho používanie).

Čistiaceleštiace pasty pre ľahšiu a efektívnejšiu údržbu drezu.

Ďalšie praktické doplnky k drezom pre spríjemnenie a uľahčenie práce v kuchyni, ako sú prídavné dosky na krájanie, cedidlá na cedenie či na čistenie zeleniny, odkvapkávače, sitká na zachytávanie nečistôt, rolovacie rošty, košíky, držiaky hubky či poličky na odkladanie hubky a drôtenky...

A na záver ten najdôležitejší pomocník – vodovodná batéria. Neodmysliteľná súčasť každého drezu. Či stenová alebo stojanková, vždy by mala s drezom tvoriť harmonický celok. Niekedy nie je jednoduché zorientovať sa v množstve sortimentu na trhu a preto máme pre Vás pripravené cenovo zvýhodnené sety drezov s batériou, ktoré spolu vytvárajú dokonalý súlad tvarov aj farieb.