Vodovodné batérie: Čo by ste mali zvážiť pri ich výbere?

Aj Vy ste si kedysi mysleli, že výber vodovodnej batérie do domácnosti je hračka? Vnímali ste ju ako neodmysliteľnú súčasť každodenného života. Jednoducho tu vždy bola, je a bude. Teraz však svoju kúpeľňu či kuchyňu rekonštruujete a na trhu objavujete široký výber funkčne aj dizajnovo odlišných vodovodných batérií, o akých sa Vám ani nesnívalo? Ako sa v nich zorientovať? A podľa akých kritérií si vybrať?

Pre nás sú vodovodné batérie srdcovkou. Prinášame Vám prehľad nášho sortimentu, rady a tipy, vďaka ktorým si ľahšie zvolíte tú správnu vodovodnú batériu. Batériu, ktorá sa stane šperkom Vašej kúpeľne či kuchyne.

ako správne vybrať vodovodnú batériu

 Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko je potrebné o batériách vedieť a čo zvážiť pred samotnou kúpou.

 

Batérie podľa umiestnenia

Kde batériu použijeme? V kuchyni či v kúpeľni? Spravme si prehľad:

  • Batérie do kuchyne

Komfort a funkčnosť – dva kľúčové aspekty pri výbere kuchynskej - drezovej batérie. V prvom rade je potrebné prihliadnuť k prívodu vody a  zvoliť si správne či už nástennú alebo dnes už častejšie používanú stojankovú batériu. Podľa typu drezu je vhodné zohľadniť dĺžku a tvar ramienka, výšku výtokového ramienka pre komfortné umývanie vyšších hrncov, rozsah otáčania ramienka napríklad pri použití v dvojdreze, prípadne tiež možnosť sklápania batérie, ak je umiestnená pred oknom. Spríjemniť a zjednodušiť prácu si môžeme výberom batérie s výsuvnou sprškou, tlačidlom pre zastavenie prúdu, s prepínačom prúdov, flexibilným ramienkom a mnohými ďalšími funkciami.

Náš tip: komfortné a cenovo dostupné stojankové batérie zo série YOUNG S či nástenné batérie Dakota značky Aquaristo Style.

  • Batérie do kúpeľne

Umývadlové batérie: dôležitý funkčný aj dizajnový prvok v každej kúpeľni. Pri výbere je potrebné zohľadniť veľkosť umývadla a celkový dizajn kúpeľne, aby tvorili jednotný ladiaci celok. Trh ponúka širokú paletu batérií nástenných či stojankových, s odtokovou súpravou či bez nej, v rôznych veľkostiach i prevedeniach. obzvlášť vyniknú štýlovú batérie k voľne stojacím umývadlám. Praktickým riešením sú bezdotykové senzorové batérie, stále častejšie používané aj v bežných domácnostiach.

Sprchové batérie: najjednoduchším riešením sú nástenné či podomietkové sprchové batérie bez prepínača, kedy je voda smerovaná len do sprchovej hadice. Ak si však chceme dopriať dokonalý relax v sprche, skvelým riešením sú minimalistické podomietkové batérie s prepínačom medzi ručnou a hlavovou sprchou, prípadne tiež vaňovým výtokom.

Vaňové batérie: najčastejším typom sú nástenné vaňové batérie s prepínačom medzi vaňovým výtokom a sprchovou hadicou. Pocit luxusu si môžeme navodiť elegantnou podlahovou batériou k voľne stojacej vani či modernou batériou s inštaláciou na okraj vane.

Náš tip: výber batérie do vane a sprchy značne uľahčia dizajnovo zladené sprchové súpravy či sprchové systémy, ktorých súčasťou je okrem batérie aj sprchové príslušenstvo.

Bidetové batérie: obvykle stojankové batérie s montážou priamo na voľne stojaci bidet. Ramienko bidetových batérií je zakončené špeciálnym kĺbom pre nastavenie smeru prúdu vody, čím sa líši od batérií k umývadlám. Zriedkavejšie sa používajú aj podomietkové bidetové batérie. Pre väčší komfort a dokonalú hygienu je vhodné použiť aj ručnú spršku s hadicou.

Batérie do bytového jadra: špeciálna kategória batérií používaných spravidla v malých panelákových kúpeľniach. Vďaka dlhému ramienku ich možno natáčať podľa potreby nad umývadlo alebo nad vaňu a vďaka prepínaču plnia aj účel sprchovej batérie.

 

Batérie podľa spôsobu ovládania

Uprednostníme batériu s klasickými kohútikmi, s praktickou pákou alebo  siahneme po vyššom štandarde a zvolíme si batériu termostatickú? Či radšej hygienickú bezdotykovú batériu? Pozrime sa, aké plusy a mínusy nám prinášajú:

Vrškové (kohútikové) batérie: tradičný typ batérie. V súčasnosti preferovaný v kúpeľniach a kuchyniach ladených do retro, rustikálneho, ale aj glamour štýlu. Nevýhodou je nepraktické ovládanie a vyššie straty vody pri regulácii teploty.

Pákové batérie: dnes najčastejšie používaný typ batérie. Ich nespornou výhodou oproti tradičným kohútikovým batériám je jednoduché ovládanie a rýchlejšie nastavenie požadovanej teploty. Aj napriek tomu však môže pri regulácii teploty dochádzať k nežiadúcim stratám vody. Ak však ponecháme páku na určitom mieste, pri ďalšom spustení budeme mať nastavenú rovnakú teplotu batérie. Len pri veľkej neopatrnosti hrozí oparenie.

Termostatické batérie: vďaka vopred nastavenej požadovanej teplote dochádza k vysokej úspore vody a energie. Batérie si totiž zvládnu namiešať teplú a studenú vodu a dosiahnuť tak požadovanú teplotu už v priebehu niekoľkých sekúnd. Nerozhodí ich ani zmena tlaku v potrubí. Disponujú bezpečnostnou poistkou a tak nehrozí oparenie – ideálne riešenie pre rodiny s deťmi. Batérie však potrebujú zaistiť stabilný prísun teplej vody, preto nie sú vhodné pre použitie s prietokovým ohrievačom. Nevýhodou môže byť vyššia cena v porovnaní s inými typmi batérií, avšak vďaka úsporám sa táto investícia rýchlo vráti.

Bezdotykové senzorové batérie: fungujú na princípe infračerveného žiarenia: citlivý senzor zaregistruje priblíženie ruky a spustí prúd vody. Úspora vody, jednoduchá údržba aj ovládanie, vysoká hygiena – to sú hlavné prednosti bezdotykových batérií. Ideálne riešenie na verejných toaletách v obchodných domoch, hoteloch, reštauráciách, nestratia sa však ani v domácnostiach: skvelým pomocníkom môžu byť pre menšie deti, ktoré ešte nedosiahnu na ovládanie, pre starších ľudí alebo pre ľudí s telesným hendikepom, so zníženou citlivosťou prstov či s postihnutím jemnej motoriky.

 

Batérie podľa montáže

V závislosti od prívodu vody a dispozície miestnosti si môžeme vybrať z nasledovných typov batérií:

Stojankové batérie: montujú sa priamo na drez, kuchynskú linku, umývadlo či na okraj vane. Výhodou je široký výber tohto typu batérií a spravidla jednoduchá inštalácia pomocou flexi hadičiek. Miernou nevýhodou môže byť náročnejšia údržba. Špeciálnym typom sú vysoké stojankové batérie určené pre voľne uložené umývadlové misy.

Podomietkové batérie: minimalistický vzhľad, čisté línie, elegancia, ľahká údržba: nesporné výhody tohto typu batérií, obľúbených hlavne v sprchových kútoch. Podomietkové teleso, ktoré slúži pre zmiešavanie teplej a studenej vody, je potrebné zabudovať pod obklad. Nevýhodou tohto typu batérií je náročnejšia inštalácia aj výmena a obvykle vyššia cena.

Podlahové batérie: originálne, štýlové a funkčné riešenie pre voľne stojacie vane umiestnené v priestore. Rozvody je nutné viesť priamo v podlahe. S týmito batériami dosiahnete v kúpeľni maximálny luxus.

 

Srdce batérie? Kvalitná kartuša

Najdôležitejším ovládacím prvkom vodovodnej batérie je diel nazývaný kartuša. Pohybom páky vertikálnym aj horizontálnym smerom sú ovládané dve proti sebe stojacie doštičky, čím je ovplyvňovaný prietok a teplota vody. Úlohou kartuše je teda prepúšťanie vody cez batériu a zmiešavanie teplej a studenej vody. 

 

To najlepšie na koniec: dizajn...

Vodovodná batéria nie je len dôležitým funkčným, ale aj estetickým prvkom našej kúpeľne či kuchyne. Aby náš domov pôsobil harmonicky a cítili sme sa v ňom príjemne, zamerajme sa pri výbere batérie na niekoľko detailov.

V prvom rade zohľadnime celkový štýl miestnosti: uprednostníme moderné, čisté línie batérie alebo batériu v retro či rustikálnom štýle? 

Venujme pozornosť tvarom sanity: má naše umývadlo, vaňa či bidet oblé tvary alebo skôr moderné hranaté, ostré? Prispôsobme tomu aj výber batérií: všímajme si tvary tela a páky. K väčšiemu umývadlu zvoľme radšej masívnejšie batérie, k menšiemu naopak subtílnejšie.

Zamerajme sa tiež na farebné zladenie batérie s nábytkom, obkladom a dlažbou. Dáme prednosť tradičnému chrómovému povrchu alebo siahneme po dizajnovej čiernej, či vyberieme si jednu z mnohých  ďalších farieb? Hodí sa skôr lesklá alebo matná povrchová úprava?

Skvelou voľbou je výber batérií z jednej série: dosiahneme tým dokonalú harmóniu.