Vaňa vs. sprchový kút: Aké sú výhody a nevýhody?

Premýšľate nad tým, či si do domácnosti zaobstaráte vaňu alebo sprchový kút? V priestrannejších kúpeľniach sú ideálnym riešením obe zároveň. Čo však v prípade, ak máme kúpeľňu menších rozmerov a musíme sa rozhodnúť iba pre jednu z možností? Vyberieme si radšej vaňu alebo sprchový kút? Výber nie je vôbec jednoduchý: obe varianty majú svoje plusy aj mínusy.

shutterstock_555797377

Aby sme Vám toto rozhodovanie uľahčili, prinášame Vám stručný prehľad, aké kritériá je potrebné vziať do úvahy. Poďme sa na to spolu pozrieť:

Aká veľká je naša kúpeľňa? Zvážme priestorové možnosti

Aj do malej panelákovej kúpeľne môžeme vtesnať vaňu, ak však do nej potrebujeme umiestniť i práčku a dostatok úložného priestoru, stane sa kúpeľňa príliš stiesnenou. Do takej kúpeľne je vhodnejší primeraný sprchový kút, ideálne s posuvnými dvierkami, ktoré nezasahujú do voľného priestoru.

Priestrannejšie kúpeľne nám poskytujú viac možností. Čoraz väčšiu obľubu si získavajú sprchové kúty, ktoré vďaka veľkej variabilite možno umiestniť do kúpeľne akýchkoľvek rozmerov.  Vybrať si tak môžeme praktické sprchové kúty s vaničkou s rozmermi od 70x70cm až po 180x100cm alebo dizajnové sprchové kúty bez vaničky.

Milovníci kúpeľov nedajú dopustiť na vane. Podľa veľkosti a dispozície našej kúpeľne si vieme zvoliť tú správnu spomedzi vaní klasického obdĺžnikového tvaru, rohových vaní alebo vaní voľne stojacich v priestore. Ideálna vnútorná dĺžka vane sa rovná našej výške od päty po ramená, aby sme si v nej mohli pohodlne ľahnúť a oprieť si chodidlá o stenu vane. Obvyklá šírka vane je od 70cm, ak si však chceme dopriať romantický kúpeľ vo dvojici, nájdeme na trhu aj vane pre pár.

Spotreba vody: chráňme si životné prostredie

V dôsledku klimatických zmien dochádza na našej planéte k výraznému úbytku zdrojov vody. Je preto nevyhnutné dbať na efektívne využívanie  stále sa zmenšujúcich zásob tejto životne dôležitej suroviny a zbytočne ňou neplytvať.

Z tohto pohľadu by sa ako jasný víťaz mohol javiť sprchový kút. Nemusí to však byť pravidlo. Pri príliš dlhom sprchovaní môže byť spotreba vody rovnako vysoká ako pri kúpaní vo vani. Myslime na to a  uprednostnime kratšiu, úspornú sprchu pred pridlhým sprchovaním a častým kúpeľom. Zbavme sa zlozvykov a nenechávajme vodu tiecť počas mydlenia či šampónovania vlasov.  

Náš tip: znížiť spotrebu vody nám pomôžu termostatické batérie či hlavice s technológiou pre nižšiu spotrebu a efektívnejšie využívanie vody.

Myslime na bezpečnosť, znižujme bariéry

Rozhodujúcim faktorom pri výbere vane či sprchového kúta môže byť prístup pre ľudí s dočasne či trvale zníženou mobilitou: stačí zlomená noha a hygiena sa v prípade vybavenia kúpeľne klasickou vaňou môže na niekoľko týždňov stať peklom. Ak teda kúpeľňu zariaďujeme pre seniorov, ľudí s pohybovým hendikepom, ale aj športovcov s vyšším rizikom vzniku úrazov, odstraňujme bariéry a uprednostnime sprchový kút pred vaňou. Bezpečnosť je prvoradá – a pre jej zvýšenie odporúčame sprchový kút či prípadne vaňu vybaviť bezpečnostnými madlami, stoličkami a protišmykovými podložkami.

Kúpeľ ako zdroj zábavy pre deti

Špliechanie vody, hry s voňavými penovými bublinkami a vodnými hračkami od výmyslu sveta? Deti čvachtanie sa vo vode jednoducho milujú. A my rodičia svojim ratolestiam túto zábavu radi doprajeme. Práve preto rodinky s deťmi obvykle uprednostnia vaňu. Ak však takúto možnosť nemáme, vaňu čiastočne nahradí väčší sprchový kút s hlbšou vaničkou – ideálne okolo 40 cm. Nezabudnime potom vaňu či sprchový kút vybaviť bezpečnostnými prvkami.

Dokonalý relax a osvieženie

Napustiť si vaňu plnú horúcej vody s penou, pridať liečivé soli, zapáliť vonné sviečky, do ruky vínko či knižku alebo sa započúvať do príjemných tónov relaxačnej hudby.... to je predstava dokonalého odpočinku pre väčšinu z nás. Avšak pozor: dlhší kúpeľ v horúcej vode môže našu pokožku neprimerane zaťažiť, vysušiť ju a narušiť jej ochrannú vrstvu. Aj keď relax vo vani milujeme, príliš to nepreháňajme a po kúpeli nezabúdajme na používanie ochranných telových krémov.

Naproti tomu osviežujúca sprcha v trvaní niekoľkých minút poskytuje nášmu organizmu množstvo zdravotných benefitov. Sprchovanie pokožku kvalitne prekrví, zbaví ju nečistôt, odstráni únavu, odbúra stres. Doprajme si uvoľňujúcu masáž striedaním silnejšieho a slabšieho prúdu vody. Sprchovaním striedavo teplou a studenou dokonale podporíme krvný obeh: teplá voda totiž rozširuje cievy, studená voda naopak cievy sťahuje. Telo sa tak skvele prekrví, uvoľní a pokožka sa spevní.

K dokonalému pôžitku pri sprchovaní si môžeme vybrať spomedzi množstva rozmerovo, funkčne aj dizajnovo rozličných ručných spršiekhlavových spŕch.

Náš tip: sprchový termostat HansaEmotion s kúrou WELLFIT umožňuje výber z 3 wellness programov: Recover, Relax a Reload.

Čo ešte potrebujeme vziať do úvahy?

Čistenie a údržba: vyčistiť vaňu je jednoduchšie než v čistom stave udržiavať sprchový kút. Ten má mnoho záhybov a ťažšie prístupných miest, v ktorých sa môže ľahko usadzovať vodný kameň a plesne. Dbajme na pravidelné čistenie sklenených dvierok od kvapiek vody použitím stierky po každom sprchovaní.  

Hygiena: na rozdiel od kúpeľa, tečúca voda pri sprchovaní zmyje okamžite všetky nečistoty a pot z nášho tela do odtoku. Mnoho ľudí preto považuje sprchovanie za výrazne hygienickejšie než kúpanie.

Praktické využitie vane: hlavne v bytoch oceníme vaňu ako priestor vhodný na ručné pranie alebo čistenie menších kobercov či iných predmetov.

Majitelia psov zväčša uprednostnia očistu svojich štvornohých miláčikov vo vani: je to výrazne pohodlnejšie aj jednoduchšie než v sprchovom kúte.

Zhrňme si to:

Ako vidieť, nepodarí sa nám jednoznačne rozlúsknuť dilemu, či je vhodnejšia vaňa alebo sprchový kút. Obe možnosti majú svoje výrazné pozitíva aj negatíva. Výber bude vždy záležať na našich individuálnych preferenciách, potrebách a  životnom štýle, s prihliadnutím na vek aj zdravotný stav. Jedná sa o dlhodobú investíciu a preto starostlivo zvažujme, čo je pre nás najlepšie.