Elektrické podlahové vykurovanie: Doprajte si kúzelný dotyk slnka

Mysleli ste si, že podlahové vykurovanie je výdobytkom modernej doby? Kdeže. Jeho história siaha až do staroveku. Prvé zmienky o ňom pochádzajú z 5. tisícročia p.n.l. z Kórey, kde sa používali ohrievané kamenné podlahy v palácoch a chrámoch. Kolískou podlahového vykurovania je však staroveký Rím. V 5.storočí p.n.l. vyvinuli starí Rimania systém zvaný hypocaustum, pozostávajúci z dutín pod podlahou, cez ktoré prúdil dym z ohniska. Dym zohrieval podlahu a následne i celú miestnosť. A aj keď regulácia tepla bola takmer nemožná a bolo potrebné neustále prikladať drevo do ohňa, starí Rimania, milujúci pôžitky, zábavu a relax, si komfort teplej podlahy vedeli užívať – a to najmä pri návšteve rímskych kúpeľov.

Podlahove kurenie

Presuňme sa od vykurovania dymom do doby modernej, kedy podlahové kúrenie, načas vytlačené radiátormi, prešlo revolúciou. Vďaka vývoju nových technológií a materiálov sa podlahové kúrenie stalo efektívnejším, pohodlnejším a dostupnejším pre širokú verejnosť. Ako funguje, v čom sa líši od vykurovania radiátormi a aké benefity prináša, si povieme v našom článku.

Podlahové kúrenie versus radiátory: ako fungujú?

Pozrime sa najprv na spôsob, akým sa teplo šíri u radiátorov. Radiátory majú malú povrchovú plochu. Aby sme v miestnosti dosiahli požadovanú teplotu, je potrebné vyhriať ich na vysokú teplotu, obvykle medzi 60°C až 80°C. Vzduch pri radiátore je prehriaty a má odlišnú hustotu než chladnejší vzduch v okolí,  čo vedie k prúdeniu vzduchu a šíreniu tepla. Teplo stúpa nahor, kde sa postupne ochladzuje a následne klesá k zemi. Miestnosť tak nie je vyhriata rovnomerne a pri zemi je chladnejšie.

Elektrické podlahové vykurovanie využíva iný princíp: sála mierne teplo z väčšej plochy pri oveľa nižších teplotách, pohybujúcich sa okolo 30°C až 40°C. Toto sálavé teplo je efektívnejšie, pretože zohrieva steny, nábytok a osoby v miestnosti, od ktorých sa ohrieva aj okolitý vzduch. Na inštaláciu podlahového vykurovania sa využívajú vykurovacie rohože a vykurovacie káble. Tie sa po pripojení k elektrickej sieti zahrievajú a prenášajú teplo do podlahovej krytiny, ktorá ho následne rozvádza do celej podlahy a miestnosti. Aby bola distribúcia tepla rovnomerná a účinná, vykurovacie prvky sa ukladajú v presne vymedzených vzdialenostiach, väčšinou v tvare špirály. Dôležitou súčasťou je izolačná vrstva, ktorá zabraňuje únikom tepla. Na tento účel sa zvyčajne používajú izolačné dosky. Hodiť sa vám budú aj príchytky na podlahové kúrenie, ktoré sa používajú k stabilizácii rozvodov a oceľové zaisťovacie pásky k uchyteniu vykurovacích káblov.

Podlahové vykurovanie je vhodné pre rôzne druhy podláh. Vzhľadom na vysokú tepelnú vodivosť je najvhodnejšou keramická dlažba, ale i vinylová či laminátová podlaha. Naopak z pohľadu prenosu tepla je najmenej efektívna podlaha drevená.

Teplo na mieru pre každú miestnosť

Zabudnite na jednotnú teplotu v celej vašej domácnosti: s podlahovým vykurovaním získate kontrolu nad teplotou v každej miestnosti. Termostat vám pomôže dosiahnuť tú správnu teplotu podľa vašich preferencií – jednoducho ju nastavíte podľa potreby.

Túžite po maximálnom komforte a úspore energií? Umožní vám to inteligentný wifi termostat. Dokáže sa prispôsobiť vašim návykom a regulovať teplotu automaticky. Kúriť sa tak bude len vtedy, kedy je to naozaj potrebné. Prehľadný displej vám poskytne prehľad o aktuálnej teplote v miestnosti aj o nastavenom programe. Ovládanie wifi termostatu je ľahké a intuitívne, stačí len pár kliknutí – a to aj s využitím mobilnej aplikácie.

smart-home-tablet-wall

Komfort, elegancia a funkčnosť v jednom

Predstavte si ten príjemný pocit tepla, ktoré sa šíri z podlahy a hreje vás od hlavy až po päty. Už žiadne studené nohy, chladné kúty či nepríjemný prievan. Sálavé teplo, ktoré do vášho domova prinesie podlahové kúrenie, pripomína hrejivé slnečné lúče či teplo z pece. Pôsobí na telo blahodárne a vytvára pocit komfortu a relaxu.

Na rozdiel od klasických radiátorov, ktoré zaberajú cenný priestor na stenách a môžu pôsobiť rušivo, podlahové vykurovanie sa nenápadne skrýva v podlahe a neovplyvňuje dizajn interiéru. Navyše neprodukuje žiaden hluk, čím prispieva k pokojnej atmosfére vo vašom domove.

Zdravie nadovšetko

Trpíte alergiou, astmou alebo máte citlivý dýchací systém? Klasické radiátory víria prach a roztoče, čo môže zhoršovať vaše príznaky. Optimálnym riešením je pre vás podlahové vykurovanie. Sálavé teplo minimalizuje vírenie prachu a znečistenie ovzdušia a zároveň nevysušuje vzduch. Nedráždi tak vaše oči, pokožku ani dýchacie cesty. Teplo od nôh má priaznivý vplyv na pohybový aparát pri reumatických ochoreniach, slúži aj ako prevencia prechladnutia či dokonca kŕčových žíl. Tento vykurovací systém je tak vynikajúcou investíciou do vášho zdravia.

people-childhood-family-love-togetherness-concept-sweet-cozy-picture-three-cute-little-children-siblings-sitting-wooden-floor-together-wrapped-blanket-embracing-each-other (1)

Poteší prírodu aj vašu peňaženku

Podlahové vykurovanie prináša teplo do vášho domova a šetrí vaše peniaze. Príjemný tepelný komfort dosiahnete aj pri nižších teplotách, čo znamená nižšiu spotrebu energie a výraznú úsporu nákladov na vykurovanie. Počiatočná investícia sa vám tak rýchlo vráti. Ak je vykurovací systém navrhnutý a nainštalovaný odborníkmi, môže vám bezproblémovo slúžiť desaťročia s minimálnou potrebou údržby.

Spomeňme aj mínusy

Aj keď elektrické podlahové vykurovanie prináša mnoho výhod, je dôležité spomenúť i jeho nevýhody. Inštalácia systému je komplexnejšia a vyžaduje odborné znalosti a skúsenosti: zverte ju preto certifikovaným profesionálom, predídete tak chybám a zaistíte optimálnu funkčnosť. Pre bezproblémovú prevádzku je nutná kvalitná elektroinštalácia. V oblastiach s častým výpadkom prúdu preto zvážte alternatívne zdroje energie, záložné napájanie či kombinovanie podlahového vykurovania s radiátormi. Pred inštaláciou dôkladne zvážte rozmiestnenie nábytku: vykurovacie káble či rohože by nábytok nemal zakrývať, nakoľko by to znížilo efektivitu vykurovacieho systému.

Elektrické podlahové vykurovanie predstavuje inovatívny a elegantný spôsob vykurovania, ktorý prináša množstvo výhod v porovnaní s klasickými radiátormi:  zútulní váš domov príjemným teplom, prospeje vášmu zdraviu, poskytne vám viac životného priestoru a pomáha šetriť energie a financie. Ak uvažujete o tejto modernej forme vykurovania vášho bytu, domu či kancelárie, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poskytneme odborné poradenstvo a pomôžeme pri výbere najlepšieho riešenia.