Odvodnenie domu: Ako sa zbaviť nadbytočnej vody a chrániť svoj domov

Voda je nenahraditeľnou tekutinou pre život na Zemi. Poskytuje prosperitu rastlinám aj živočíchom, vrátane nás - ľudí. Jej nadbytok však môže mať až deštruktívne následky: prívalové dažde, prasknuté potrubie či nefunkčné odvodnenie môže viesť k zatopeniu pivníc, podmáčaniu múrov, narušeniu statiky a nadmernej vlhkosti v interiéri. Dokonale tak tento živel vystihuje príslovie:  „voda je dobrý sluha, ale zlý pán“. Našťastie existuje riešenie – efektívne odvodnenie. Vďaka nemu získate nad vodou kontrolu a predídete nemalým problémom. V našom článku si predstavíme spôsoby, ktoré vám pomôžu zbaviť sa nadbytočnej vody a chrániť svoj domov pred jej negatívnymi vplyvmi.

Dôsledky nedostatočného odvodnenia a vlhkosti v dome

Dôsledky nedostatočného odvodnenia a vlhkosti v dome

x zdravotné riziká: vlhké prostredie je ideálnym podhubím pre rast plesní, ktoré vytvárajú spóry škodlivé pre zdravie: dráždia dýchacie cesty a sú zodpovedné za respiračné ochorenia: alergie či astmu. Vlhkosť tiež podporuje šírenie baktérií a vírusov, čo zvyšuje riziko infekcie dýchacích a močových ciest. Zhoršiť môže aj príznaky ochorení ako reuma či artritída.

x poškodenie majetku: vlhkosť v dome môže spôsobiť rozsiahle škody na majetku. Korózia kovových konštrukcií a elektroinštalácie môže viesť k poruchám a skratom. Steny a stropy sa vplyvom vlhka môžu rozpadať, omietka opadávať a drevené konštrukcie hniť. Prílišná vlhkosť môže poškodiť nábytok a elektrospotrebiče, skrátiť ich životnosť a znížiť ich hodnotu.

x nezdravé životné prostredie: vlhký dom je zatuchnutý, nepríjemný na bývanie a je náchylný na tvorbu roztočov.

x zvýšená spotreba energie: keďže vlhký dom je ťažšie vykurovať a chladiť, čo vedie k zvýšenej spotrebe energie a nárastu nákladov.

x zníženie hodnoty nehnuteľnosti: poškodenia s nepríjemnosti spojené s vlhkým domom vedú k zníženiu jeho hodnoty na realitnom trhu.

 

Boj s podzemnou vodou

 

Boj s podzemnou vodou

Podzemná voda sa ukrýva v spodných vrstvách pôdy. Ak sa začne hromadiť priamo pod základmi domu, môže sa stať jeho tichým nepriateľom, ktorý ohrozuje jeho stabilitu a zdravé prostredie v ňom. Je preto nevyhnutné pred samotnou výstavbou domu zabezpečiť účinné odvedenie spodných vôd. Dosiahnuť to možno pomocou drenážnych systémov.

Drenážny systém pozostáva z drenážnych rúr umiestnených v zemi okolo domu v hĺbke minimálne 1,2 m. Na ich ochranu pred zanášaním sa využíva geotextília, ktorá bráni prenikaniu jemných častíc zeminy do rúr. Rúry sa následne zasypávajú vrstvou priepustného materiálu ako je štrk, štrkopiesok alebo škvára. Úlohou drenážneho systému je zberať podzemnú vodu a odvádzať ju spod základov domu do vzdialenej pôdy, kde sa môže vsiaknúť - alebo do vodných tokov, zberných nádrží či priamo do kanalizácie.

Okrem drenáže je dôležitá aj kvalitná hydroizolácia. Hydroizolačné materiály zabraňujú prenikaniu podzemnej vody do stien a základov domu. Dom tak chránia pred vlhkosťou.

Dážď a sneh pod kontrolou: ako sa chrániť pred povrchovou vodou?

Povrchová voda vzniká zo zrážok. Ak jej prirodzenému odtoku smerom nadol bránia spevnené, nepriepustné plochy či svahovité pozemky zvažujúce sa k domu, nemá kam odtiecť a hromadí sa na pozemku. Voda sa tak stáva hrozbou pre váš dom. Spôsobuje vlhnutie múrov, vytvára kaluže. V zimnom období môže zamrznutá voda popraskať dlažbu a zvýšiť riziko pádu. Pre udržanie suchého a bezpečného prostredia okolo domu je nevyhnutné ešte pred výstavbou naplánovať efektívny odvod povrchových vôd. Na tento účel sa využívajú vonkajšie žľaby, kanalizačné vpuste a drenážne žľaby.

Vonkajšie žľaby

Vonkajšie žľaby sa zvyčajne umiestňujú pozdĺž stien a chodníkov. Zberajú dažďovú vodu z okolia domov, ale aj z verejných priestranstiev či trávnatých plôch a odvádzajú ju do kanalizácie. Dôležitou súčasťou žľabu je suchá klapka, ktorá zabraňuje prenikaniu nepríjemného zápachu z kanalizácie. Pri výbere je nutné zohľadniť účel a nosnosť žľabu, čiže jeho schopnosť zvládať záťaž. Žľab s nižšou nosnosťou postačuje pre odvodnenie terasy, chodníka či záhrady, zatiaľ čo pre odvod vody z cesty či z parkoviska je potrebný žľab s vyššou nosnosťou, ktorý zabezpečí bezproblémový odtok vody a dlhú životnosť žľabu aj napriek vysokému mechanickému namáhaniu.

Aj kanalizačné vpuste, známe ako gajgre či lapače strešných splavenín, slúžia k odvodu dažďových vôd a k zachytávaniu hrubých nečistôt, ako je napríklad napadané lístie. Ich suchá klapka bráni pachom z kanalizácie prenikať do prostredia. Kvalitný gajger je vyrobený z liatiny či z polypropylénu so sklenenými vláknami, vďaka čomu je vysoko odolný voči mechanickému, chemickému aj tepelnému poškodeniu.

Drenážne žľaby: nenápadní obrancovia fasády domu, terasy či balkóna. Bez problémov si poradia s povrchovou vodou po daždi a snehu.  

drenážny žľab

Kam s odvedenou vodou?

Nadbytočná voda nemusí skončiť v kanalizácii. Existuje aj ekologické riešenie: zber vody do podzemných zberných nádrží, ktoré umožňujú jej opätovné využitie napríklad na zalievanie záhrady, splachovanie toalety, čistenie podláh, ale pokojne aj na umytie auta. Týmto spôsobom šetríte pitnú vodu, prispievate k ochrane životného prostredia a znižujete náklady. Potešíte tak prírodu aj vašu peňaženku.

Odporúčania pre optimálne odvodnenie

•  spolupracujte s odborníkmi: tím skúsených projektantov a staviteľov vám navrhne a zrealizuje odvodňovací systém na mieru pre váš dom a pozemok. Pre maximálnu efektivitu a predchádzanie možným budúcim problémom odporúčame pred samotným projektovaním vykonať odborný hydrogeologický prieskum.

•  používajte kvalitné materiály: kvalitná odvodňovacia technika, odolná voči korózii a mrazu, je najlepšou investíciou.

•  pravidelná údržba: pravidelne kontrolujte a čistite váš odvodňovací systém, aby ste zaistili jeho optimálnu funkčnosť.

  

Zhrňme si to

Vďaka efektívnemu odvodneniu:

zabránite zatopeniu a podmáčaniu;

znížite vlhkosť v interiéri;

predídete tvorbe plesní;

zlepšíte zdravé životné prostredie v dome;

ochránite svoj majetok pred poškodením;

zvýšite hodnotu vašej nehnuteľnosti.

 

Voda je fascinujúci živel, s ktorým potrebujeme žiť v harmónii. Efektívne odvodnenie je kľúčom k tomu, aby sme vodu dostali pod kontrolu a obrátili jej silu v náš prospech. Nepodceňujte riziká, ktoré so sebou prináša nadbytočná voda. Využite informácie a rady z tohto blogu a chráňte svoj domov a rodinu pred jej deštruktívnou silou. Investícia do kvalitného odvodnenia sa vám mnohonásobne vráti.