Návrat na chatu po zime: Ako ju pripraviť na novú sezónu?

Zima sa skončila. S prvými jarnými lúčmi slnka sa vraciate na vašu chatu, aby ste si opäť vychutnali relax, vôňu lesa a ticho nerušené ruchom mesta. V mysli už plánujete víkendové grilovačky s priateľmi a rodinné dovolenky v lone prírody. Než sa však s horúcim čajom či pohárom vínka pohodlne uvelebíte na terase, aby ste sa kochali pohľadom na prebúdzajúcu sa prírodu, čaká vás ešte jedna povinnosť: chatu je potrebné opäť prebrať k životu a pripraviť ju na novú sezónu. Nemajte obavy: s naším sprievodcom to zvládnete hravo! Poďme si spoločne prejsť všetky dôležité kroky, ktoré vašu chatu premenia na útulné útočisko pre všetky vaše nadchádzajúce zážitky.

Návrat na chatu po zime

Príchod na chatu

Na odzimovanie chaty si vyberte teplý, slnečný deň. Už cestou na chatu sa uistite, že prístupové cesty nie sú zatarasené spadnutými stromami či konármi. Po príchode sa ubezpečte, že sa do chaty počas vašej neprítomnosti nevlámal nevítaný návštevník. Ak je všetko v poriadku, pustite sa do zbežnej obhliadky okolia chaty. Skontrolujte stav bránky, oplotenia aj chodníkov. Ešte než vstúpite dovnútra, dôkladne preskúmajte celkový stav chaty. Obzrite si ju zo všetkých strán a hľadajte škody spôsobené zimou: praskliny v murive či dreve, poškodenie okien. 

Strecha – koruna chaty

Silný vietor a opätovné zamŕzanie roztápajúceho sa snehu môžu konštrukciu strechy vážne poškodiť. Venujte preto jej kontrole zvýšenú pozornosť.  Pátrajte po prasklinách či dierach v strešnej krytine. Zamerajte sa aj na komín a jeho oplechovanie. Ak je oprava nutná, zverte ju do rúk profesionálom.

 Strecha – koruna chaty

Studňa ako dôležitý zdroj vody

Skontrolujte studňu. Je jej zakrytie pevné a neporušené? Nemohli do nej vniknúť nečistoty a zvieratá? Pokiaľ je voda zakalená, zafarbená alebo zapácha, odneste jej vzorky na analýzu do hygienickej stanice, kde vám hygienik poradí vhodné spôsoby jej úpravy. Prekontrolujte aj stav a funkčnosť čerpadla: v prípade potreby ho vyčistite a opravte.

Odvod dažďovej vody

V akom stave sú vaše odkvapy, kanalizačné vpuste a vonkajšie žľaby? Prekontrolujte ich. Zbavte ich napadaného lístia, ihličia a iných nečistôt: mohli by vytvoriť zátky, ktoré by sťažili či znemožnili voľný odtok dažďovej vody do kanalizácie. Akékoľvek zhrdzavené či deravé časti opravte alebo vymeňte.

Odvod vody z chaty

Pozornosť venujte aj odvodu vôd z domácnosti: zabezpečíte tak správny odvod vody a predídete nepríjemnému zápachu. Skontrolujte, či nie sú prasknuté alebo poškodené sifóny. Dôkladne ich vyčistite od nahromadených nečistôt a usadenín. Umývadlové sifóny a drezové sifóny sú ľahko dostupné: ich kontrola a čistenie bude hračka. Ak je to možné, prečistite aj vaňové sifóny a vaničkové sifóny: stačí nasypať do odtoku sódu bikarbónu a zaliať horúcou vodou. Nezabudnite ani na sprchové žľaby a rošty, nerezové lišty pre spádovanú podlahu a podlahové vpuste: uistite sa, že sú v dobrom stave a prípadné nečistoty odstráňte.

 Odvod vody z chaty

Elektroinštalácie a osvetlenie

Zamerajte sa aj na stav vašich elektroinštalácií. Skontrolujte, či sú rozvody nepoškodené, preverte všetky vypínače a zásuvky. Ak máte pochybnosti, zverte túto úlohu odborníkovi. Preverte funkčnosť osvetlenia chaty, terasy, záhrady aj osvetlenie chodníkov či schodiska. Vypálené žiarovky vymeňte za nové. Svietidlá zbavte prachu a nečistôt.

Dvere a zámky

Aj dvere a okná mohli počas zimy utrpieť škody. Uistite sa, že sú v dobrom stave, dajú sa bez problémov otvárať a zatvárať. Prípadné netesnosti utesnite. Zámky dverí a visiace zámky premažte mazivom. Ak by boli zhrdzavené, vymeňte ich – mohli by sa zasekávať.

Náš tip: k spoľahlivému utesneniu okien a dverí odporúčame polyuretánové peny značky Henkel.

hrabanie lístia pred chatou

Vetrajte s mierou

Mnohým z nás napadne ihneď po príchode do chaty pootvárať všetky okná a dvere dokorán a riadne vyvetrať zatuchnutý, dlho nevetraný priestor. Majte však na pamäti, že ak v chate ešte nedávno mrzlo, steny môžu byť podchladené. Intenzívne vetranie by mohlo viesť k zrážaniu vlhkosti a navlhnutiu stien. Spočiatku preto vetrajte chatu opatrne, mierne. Až so stúpajúcou teplotou možno vetranie zintenzívniť.

Boj s plesňou

Prejdite si chatu a skontrolujte, či sa v nej v dôsledku nadmernej vlhkosti netvoria plesne. Nielenže sú zdraviu škodlivé, môžu tiež poškodiť konštrukciu chaty. Pri prehliadke buďte dôkladní: plesne sa môžu schovávať aj na stene za nábytkom. Nevynechajte ani kontrolu drevených trámov: hľadajte známky napadnutia plesňou alebo drevokaznou hubou. Na odstránenie týchto mikroorganizmov použite špeciálne prípravky.

Vykurovanie a komín

Zapnite kúrenie a overte, či sa radiátory ohrievajú rovnomerne. Ak nie, môže byť radiátor zavzdušnený. K odvzdušneniu použite odvzdušňovacie hlavice. Zároveň skontrolujte stav kotla a funkčnosť termostatov. Termostat nastavte na požadovanú teplotu, ktorou zabezpečíte optimálnu teplotu. Kúrením zároveň vyženiete cez zimu nahromadenú vlhkosť.

Dôkladne preverte stav krbu. Uistite sa, že je krb v dobrom stave, bezpečný na používanie. Komín vyčistite od sadzí a popola, aby ste predišli požiaru a minimalizovali emisie. Skontrolujte stav komínovej vložky a tesnenia. Ak máte akékoľvek pochybnosti, kontaktujte odborníka, na ktorého sa môžete spoľahnúť.

 Vykurovanie a komín

Vodovodný systém

Aby ste predišli haváriám, dôkladne prehliadnite aj vodovodný systém. Vizuálne skontrolujte všetky viditeľné časti potrubia: hľadanie poškodenie, znečistenie či koróziu. Zamerajte sa aj na vodovodné batérie: pustite vodu a sledujte prípadné netesnosti. Poškodené komponenty vymeňte. Skontrolujte tlak vody v chate: príliš nízky tlak môže naznačovať upchatie potrubia.

Elektrické ohrievače vody

Kontrole a údržbe po zime sa nevyhnú ani elektrické ohrievače vody. Zásobníkový ohrievač naplňte vodou a overte, či nedochádza k jej úniku. Ak máte na chate tvrdú vodu, odstráňte prípadné nánosy vodného kameňa z vykurovacieho telesa a termostatu. Skontrolujte tiež prietokový ohrievač: funguje správne? Hľadajte prípadné netesnosti.

Hlodavci - nevítaní návštevníci

Prejdite si celú chatu a hľadajte známky výskytu hlodavcov, ako je trus či ohryzené predmety. Zamerajte sa najmä na miesta, kde sa radi ukrývajú: rohy, tmavé kúty, podkrovie, pivnica, komora. Ak zaznamenáte ich prítomnosť, neostáva vám nič iné, len ich odstrániť - ideálne humánne: jednou z možností sú ultrazvukové odpudzovače. Všímajte si stopy po nevítaných hosťoch aj na pozemku.

 Hlodavci - nevítaní návštevníci

Vyhrňte si rukávy: je čas upratať

Máte za sebou kontrolu chaty aj jej okolia? Je načase pustiť sa do jarného upratovania. Počas zimy sa v chate môže nahromadiť prach, špina aj nepríjemný zápach. Upratovanie je preto kľúčové pre vytvorenie zdravého a príjemného prostredia pre váš ďalší pobyt na chate.

Nezabudnite:

✔odtiahnuť nábytok od stien a dôkladne priestor vyumývať a vydezinfikovať.

✔ vydezinfikovať kuchynskú linku, chladničku, mrazničku: pachy skvele neutralizuje octová voda.

✔ umyť a vydezinfikovať kúpeľňu a toaletu, vrátane sanity a obkladov, vyčistiť vodovodné batérie, ručné sprchy a sprchové hlavice a zbaviť ich nánosu vodného kameňa.

✔ vyprať textílie: záclony, obliečky na vankúše a periny.

✔ vyprášiť koberce, matrace a spolu s vankúšmi a perinami vyvetrať na čerstvom vzduchu: roztoče tak nemajú šancu.

✔ skontrolovať stav a trvanlivosť potravín, ktoré ste na chate nechali: nevyhovujúce potraviny vyhoďte.

✔ upratať terasu a záhradu, zbaviť ju napadaného lístia a konárov,  skontrolovať rastliny, či nie sú poškodené mrazom.

✔ skontrolovať stav záhradného nábytku a vyčistiť ho.

 

A je hotovo!

Príprava chaty po zime na novú sezónu vyžaduje čas a úsilie, ale odmena v podobe príjemných chvíľ strávených v lone prírody za to stojí. Dôkladná kontrola a údržba chaty vám pomôže predísť nepríjemným prekvapeniam a zaistí jej bezproblémové fungovanie počas celej sezóny.