Tajomstvo čistého odtoku: Ako udržať sifón v top stave?

Skrýva sa pod umývadlom a v tichosti bojuje za čistotu a bezpečie vo vašej domácnosti. Tušíte, o čom je reč? Správne. O sifóne. Nenápadnom hrdinovi, na ktorého často zabúdame. A to je chyba. Zanedbaný sifón totiž môže spôsobiť veľa nepríjemností. V tomto článku si vysvetlíme, prečo je dôležité venovať sifónu pozornosť a ako sa oň správne starať, aby ste predišli budúcim problémom.

 opravár opravuje sifón

Čo je úlohou sifónu?

Sifón spája vodovodné batérie, práčku či umývačku riadu s kanalizáciou, čím umožňuje bezproblémový odtok odpadových vôd z domácnosti. Bráni prenikaniu zápachov z kanalizácie do interiéru vďaka vodnej zátke v kolene, ktorá vytvára nepriestupnú bariéru. Zároveň slúži ako filter hrubých nečistôt: zachytáva ich v sitku, čím predchádza upchatiu potrubia.

Sifón plní svoju úlohu, len kým sa neupchá...

K jeho upchatiu dochádza v dôsledku nahromadenia nečistôt a mastnoty na stenách potrubia, čo bráni plynulému odtoku odpadovej vody. V kuchyni sú hlavnými vinníkmi zvyšky jedla, tuky, oleje a kávová usadenina. V kúpeľni spôsobujú problémy najmä vlasy, prekvapivo však k upchatiu odpadu prispievajú aj lepkavé usadeniny z mydla, šampónov či gélov. Do toalety nepatria vlhčené utierky, vatové tampóny, detské plienky či zvyšky potravín.

drezový sifón

Prečo je čistenie odtokov tak dôležité?

predídete zápachu: v sifóne sa množia baktérie, ktoré rozkladajú organický materiál a spôsobujú nepríjemný zápach. Čistením baktérie odstránite a zbavíte sa zápachu z odtoku.

predídete upchatiu odtoku: nahromadené nečistoty bránia plynulému odtoku vody. Pravidelné čistenie udržiava odtoky priechodné.

chránite svoje zdravie: teplé a vlhké prostredie plné nečistôt je živnou pôdou pre rast plesní a baktérií, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie. Čistenie eliminuje tieto patogény a chráni tak vás i vašu rodinu.

ušetríte peniaze: zanesené odtoky sa ľahko poškodia a vyžadujú opravu či výmenu. Pravidelná údržba predĺži životnosť vášho vodovodného systému, predchádza havarijným situáciám, ktoré by vyžadovali nákladné opravy.

Prevencia je kľúčom k úspechu

Pravidelná starostlivosť o odtoky vám ušetrí nepríjemnosti a zaistí bezproblémové fungovanie odtokov v celej domácnosti. Nezabúdajte, že predchádzať je ľahšie ako riešiť!

používajte sitko do drezu, umývadla a vane na zachytávanie nečistôt. Pravidelne ho čistite. Ak je opotrebované, vymeňte ho.

Sifóny - Domáca údržba sifónov

pravidelne odtok prečistite šetrnými domácimi prostriedkami.

vyhýbajte sa agresívnym chemickým prípravkom, ak ich použitie nie je nevyhnutné. 

pravidelne kontrolujte čistotu sifónustav tesnenia.

nečistoty zo zátky opatrne odstraňujte pinzetou alebo háčikom: dajte pozor, aby ste ich nezatlačili dovnútra.

horúcou vodou zbavte drez mastnoty po každom použití, zabránite tým aj množeniu baktérií

dôkladne umyte prúdom vody vaňu či umývadlo po použití kozmetických prípravkov.

jedlé oleje a tuky nepatria do odtoku: nalejte ich do PET fľašky a odneste do nádoby na to určenej – prospejete tým aj prírode. 

do odtoku nevhadzujte predmety, ktoré tam nepatria a to ani do toalety. 

udržujte dostatočnú hladinu vody v sifóne: zabránite jeho vysychaniu a vyhnete sa bublaniu: pravidelne púšťajte vodu aj v rekreačných objektoch.

Ako často čistiť sifón?

Frekvencia preventívneho čistenia závisí od miery používania odtoku a typu nečistôt. Vo všeobecnosti odporúčame čistiť umývadlový, vaňový a vaničkový sifón raz za mesiac; drezový sifón dvakrát za mesiac.

Ak však spozorujete akékoľvek príznaky upchatia odtoku, ako je pomalé odtekanie a hromadenie vody, nepríjemný zápach šíriaci sa z kanalizácie alebo bublanie v sifóne, je potrebné vyčistiť ho bez ohľadu na naplánovaný termín. Ignorovanie týchto varovných signálov môže viesť k vážnym problémom.

Začnite neinvazívnymi metódami

• gumový zvon: do umývadla či vane napustite trošku vody, priložte zvon a pumpujte. Podtlak vytvorený zvonom uvoľní usadené nečistoty a umožní vode voľne odtekať. Efektívne ním vyčistíte aj toaletu.

Domáca údržba sifónov

• ručné čistenie: drezový a umývadlový sifón je dostupný ľahko, vyčistíte ho hravo. Postupujte nasledovne: pod sifón umiestnite nádobu a odskrutkujte uzáver. Nechajte vodu odtiecť. Rukou, drôtikom alebo čistiacou špirálou odstráňte nečistoty, vlasy a usadeniny z tela sifónu. Riadne ho umyte teplou vodou a octom. Skontrolujte tesnenie: ak je poškodené alebo stvrdnuté, vymeňte ho. Sifón opäť zložte, dôkladne utiahnite uzáver a prepláchnite ho horúcou vodou. Podobným spôsobom možno vyčistiť aj vaňový sifón, vaničkový sifón či práčkový sifón. Pokiaľ však je prístup k nim zložitejší, nechajte to na odborníka. 

• čistenie prírodnou cestou: využite ingrediencie, ktoré máte doma: kuchynskú soľ, sódu bikarbónu, ocot či kyselinu citrónovú. V kombinácii s horúcou vodou účinne rozložia mastnotu a usadeniny. Náš osvedčený postup: nasypte 3 lyžice sódy bikarbóny do odtoku a zalejte šálkou teplého octu. Po 30-60 minútach pôsobenia nalejte liter horúcej vody, ktorá spláchne zvyšky. Ak chcete, môžete pridať pár kvapiek esenciálneho oleja.

Nepomohlo? Nasaďte ťažší kaliber

• chemické čistenie: trh ponúka širokú škálu čistiacich prostriedkov určených pre sifóny, spravidla na báze hydroxidu sodného. Ich úlohou je rozpúšťať nečistoty a tuky v odtokoch. Postupujte vždy podľa návodu. Tekutý prostriedok nalejte do odtoku, sypký granulát nasypte, zalejte horúcou vodou - a nechajte pôsobiť.

POZOR: tieto čističe môžu obsahovať agresívne látky, ktoré môžu podráždiť oči či popáliť pokožku. Dbajte na bezpečnosť, chráňte sa pred výparmi a používajte ochranné rukavice a okuliare. Po použití miestnosť vyvetrajte. Majte na pamäti, že príliš časté používanie týchto prostriedkov môže poškodiť materiál sifónu, tesnenie aj potrubie. Používajte ich preto len vtedy, ak iné metódy zlyhali. Myslite i na životné prostredie: vyberte si čistiace prostriedky šetrné k prírode.

starostlivosť o sifón

• čistenie kanalizačnou pružinou: ak je odpad upchatý hlbšie v potrubí, bude potrebné siahnuť po kanalizačnej pružine. Stačí ju opatrne vsunúť čo najhlbšie do potrubia a otáčať kľukou do strán. Tento „krtko na odpadpoodiera nečistoty blokujúce odtok vody. Po pustení vody sa uvoľnené nečistoty posunú do širšieho potrubia, kde odtoku vody nebudú prekážať. Tento úkon je možné zvládnuť aj svojpomocne, no ak si naň netrúfate, neváhajte osloviť odborníka.

Náš tip: k tomuto účelu perfektne poslúži naša kanalizačná pružina HOBBY alebo PROFI.

Požiadajte o pomoc profesionála

Domáce pokusy zlyhali? Problém sa zrejme skrýva hlbšie v kanalizačnom systéme, čo už vyžaduje odborný zásah profesionálnej firmy zaoberajúcej sa krtkovaním. Odborníci dokážu pomocou vysokotlakového a elektromechanického čistenia efektívne odstrániť aj tie najväčšie prekážky v potrubí.

 

Ako sme si ukázali, starostlivosť o sifón sa vskutku vyplatí. Jednoduché preventívne opatrenia a pravidelné čistenie hravo zvládnete aj sami doma. Odmenou vám bude čisté a hygienické prostredie bez zápachu. V prípade vážnejších porúch sa však neváhajte obrátiť na profesionálov: ušetria vám čas, peniaze aj starosti.