Bezbariérová kúpeľňa: Nevyhnutnosť pre moderné bývanie

Predstavte si, že máte zlomenú nohu a nemôžete sa bez pomoci dostať do vane. Frustrujúci pocit, však? Bez ohľadu na vek či mobilitu si každý zaslúži komfort a bezpečnosť pri hygiene. Práve preto je bezbariérová kúpeľňa oveľa viac než len módny trend. Je to investícia do pohodlia a kvality života pre celú rodinu. V tomto článku sa pozrieme na benefity bezbariérovej kúpeľne aj praktické tipy na jej zariadenie.

Bezbarierova kupelna 7 

Čo je bezbariérová kúpeľňa?

Bezbariérová kúpeľňa je špeciálne navrhnutý priestor bez architektonických bariér, čiže bez fyzických prekážok obmedzujúcich či znemožňujúcich prístup a pohyb osobám so zníženou pohyblivosťou, ako sú napríklad prahy či úzke vchody. Cieľom je zaručiť bezpečnosť, nezávislosť a komfort pre všetkých užívateľov, bez ohľadu na vek či fyzické schopnosti.

V prípade verejných priestorov je nevyhnutnosťou dodržiavanie prísnych noriem a predpisov podľa slovenského, európskeho aj medzinárodného práva, ako je napríklad Vyhláška č. 532/2002 Z. z. o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie – a tiež Rezolúcia OSN 48/96 o štandardných pravidlách pre vyrovnávanie príležitostí pre osoby so zdravotným postihnutím.

V súkromných priestoroch tak striktné pravidlá platiť samozrejme nemusia. Dôležité je však myslieť na komfort a potreby všetkých členov rodiny, najmä ak medzi nimi máte osobu so zdravotným obmedzením alebo seniora.

 Bezbarierova kupelna 3 (1)

Benefity bezbariérovej kúpeľne:

 bezpečnosť: prevencia úrazov a pádov;
 prístupnosť pre každého bez ohľadu na schopnosti či obmedzenia;
 komfort pre zlepšenie a uľahčenie každodennej hygieny;
 estetický a moderný vzhľad;
 investícia: zvýšená hodnota nehnuteľnosti pri prenájme či predaji.

Vstúpte prosím - bez prekážok

Dvere do kúpeľne by mali byť dostatočne široké, minimálne 90 cm, pokojne aj 100 cm. Otvárať by sa mali smerom von, aby sa nezmenšoval priestor v kúpeľni a zároveň aby do nej bolo možné v prípade núdze – napríklad pádu - ľahko vstúpiť. Z vnútornej strany opatrite dvere po celej šírke madlom. Odstráňte prah. Ak je však nevyhnutný, jeho výška by nemala presiahnuť 2 cm a mal by byť oblý alebo zaoblený.

Náš tip: vozíčkari, ale aj ľudia s barlami či chodítkom ocenia posuvné dvere, ktoré im veľmi uľahčia ich otváranie a zatváranie.

Dostatočný priestor

V bezbariérovej kúpeľni je dostatok voľného priestoru kľúčový pre bezpečný a pohodlný pohyb: najmä ak kúpeľňu bude využívať aj vozíčkar. Myslite na to, že pre otáčanie invalidného vozíka v priestore je potrebný rádius 150 cm. Kúpeľňa by preto mala mať rozmery minimálne 200 x 240 cm, aby umožnila bezproblémové manévrovanie s vozíkom.

Zabezpečte aj dostatok voľného priestoru na prístup a otáčanie vozíka pred umývadlom, WC, sprchovým kútom či vaňou.

Zariadenie kúpeľne umiestnite tak, aby bolo dostupné aj pre osoby sediace na vozíku: napríklad skrinky s otočnými dvierkami nahraďte skrinkami otvorenými alebo skrinkami s dvierkami posuvnými.

Bezpečná podlaha: koniec šmykom a pádom

Mokrá podlaha je pascou aj pre ľudí bez pohybových obmedzení. V bezbariérovej kúpeľni je bezpečnosť, pocit bezpečia a komfort pri každodennej hygiene nevyhnutnosťou.

Bezbarierova kupelna 14

Aká by mala byť ideálna podlaha? 

  • protišmyková: základom je materiál s vysokou triedou protišmykovosti (R10 a vyššie). Vyhnite sa lesklým povrchom a siahnite po keramických dlaždiciach s drsnejšou štruktúrou.
  • rovná: zabudnite na nerovnosti, schody a vyvýšeniny, ktoré by mohli byť prekážku v plynulom a bezpečnom pohybe. Aj škárovanie medzi kachličkami by malo byť hladké a bez výškových rozdielov.
  • mierne spádovaná v sprchovom kúte smerom k odtoku, aby voda rýchlo odtekala a nehromadila sa v kalužiach.

Pre zaujímavosť: trieda protišmykovosti sa označuje písmenom „R“ a číslom vyjadrujúcim veľkosť uhla sklzu. Čím vyššie číslo – tým vyššia protišmykovosť. Napríklad: R9 má veľkosť uhla sklzu 3°-10° a je určené pre interiérové podlahy či školy. R10 zas veľkosť uhla sklzu 10°-19° a hodí sa pre sprchy, kúpeľne, kuchyne, ale i okraj bazéna. Pre exteriérové schody či komerčné kuchyne je určená trieda R11, ktorej zodpovedá veľkosť uhla sklzu 19°-27°.

Sprchový kút - maximum komfortu                                                                                              

Pre bezbariérovú kúpeľňu môžete zvoliť klasický sprchový kút s vaničkou zapustenou do podlahy. Nízke okraje zabezpečia jednoduchý prístup do nej.

Čoraz populárnejším sa v poslednej dobe stáva otvorený sprchový kút, tzv. „walk-in“. Nielenže odstraňuje všetky bariéry, ale aj pôsobí nadčasovo, minimalisticky a vzdušne. Je tvorený jednou či dvomi pevnými alebo posuvnými sprchovými zástenami z tvrdeného skla, prípadne v kombinácii s murovanou stenou. Dostatok komfortu poskytne kút s pôdorysom 120 x 120 cm, pre vozíčkarov sú vhodné rozmery aspoň 140 x 140 cm. Walk-in sprchové kúty môžu mať zapustenú vaničku do podlahy - nie je to však nutnosť. Sprchové kúty bez vaničky majú v podlahe sprchový žľab, ktorý nevyčnieva a nezavadzia. Podlaha vyžaduje mierny sklon k odtoku a musí byť protišmyková. Kút odporúčame vybaviť sklopnou sedačkou – či už bez opierok, s opierkou lakťov alebo chrbta, prípadne lavičkou. V dosahu lavičky či sedačky by mala byť umiestnená vodovodná batéria a ručná sprcha.

Nezabudnite na dostatok vhodne umiestnených madiel, ktoré poskytnú sprchujúcemu sa oporu, uľahčia pohyb a zabránia pádom.

apz10black_02

Vaňa? Minimalizujte bariéry

Nechcete sa vzdať kúpeľa či nemáte možnosť vytvoriť vhodný sprchový kút? Nezúfajte. Riešenia sa vždy nájdu.

Zaobstarajte si bezbariérovú vaňu s vodotesnými dvierkami, ktoré umožňujú bezpečný a komfortný vstup do vane a výstup z nej. Vybavte ju sedačkou.

Ďalšou možnosťou je zadovážiť si niektorú z kompenzačných pomôcok pre seniorov či ľudí s handicapom: napríklad otočnú sedačku na vaňu, na ktorú sa stačí len posadiť a bezpečne do vane otočiť. Skvelou voľbou je elektricky ovládaný vaňový zdvihák so sklopným operadlom, ktorý umožňuje komfortné spustenie osoby na dno vane: vďaka nemu si možno užiť kúpeľ naplno.  Tieto pomôcky sa zvyčajne ľahko do vane vkladajú a vykladajú, čo umožňuje plnohodnotné používanie vane všetkými členmi domácnosti, bez ohľadu na fyzické obmedzenia.

Nezabudnite: rovnako ako u sprchového kúta, nevyhnutnosťou sú madlá a tiež dostupnosť vodovodnej batérie a ručnej sprchy v blízkosti sedačky či zdviháku. Dno vane vybavte i protišmykovou podložkou.

Bezbarierova kupelna 16

Toaleta v bezbariérovej kúpeľni

Toaletu je v bezbariérovej kúpeľni dôležité navrhnúť s citom a ohľadom na všetkých, aj zdravých členov domácnosti, vrátane detí.

Na čo všetko treba brať zreteľ?

  • výška toalety: horná hrana WC dosky by mala byť vo výške 50 cm od podlahy. Vhodnou voľbou je preto špeciálna zvýšená WC misa pre vozíčkarov. Ak však táto výška nevyhovuje ostatným členom domácnosti, riešením môže byť odnímateľný nadstavec.
  • tvar WC misy: optimálny je predĺžený tvar, ktorý umožňuje väčší odstup od steny a zjednodušuje prístup na invalidnom vozíku.
  • priestor: okolo WC je nutný dostatok priestoru pre komfortné manévrovanie vozíkom, chodítkom či barlami.
  • madlá: po stranách toalety umiestnite sklopné madlá vo výške 70 cm od podlahy, uľahčujúce vstávanie a sadanie. Ich dĺžka by mala byť o 10 cm viac než je dĺžka WC.
  • splachovanie: pre ľudí s handicapom môže byť klasické splachovanie veľmi nepraktické - dokonca až nemožné. Odporúčame preto využiť alternatívy: senzorové ovládacie tlačidlá umožňujúce splachovať bez dotyku alebo oddialené ručné či nožné splachovanie.

Náš tip: moderné inštalačné systémy pre bezbariérové toalety poskytujú flexibilné riešenia, ktoré umožňujú presné nastavenie výšky závesného WC a umiestnenie madiel podľa individuálnych potrieb. Takým je napríklad systém pre suchú inštaláciu MEDIC ASSISTANT značky Alcadrain, určený pre ľudí so zníženou hybnosťou.

Umývadlo: komfort a funkčnosť pre všetkých

Osobitnú pozornosť venujte výberu umývadla s ohľadom na potreby vozíčkarov, aby ho mohli používať pohodlne a samostatne.

Do bezbariérovej kúpeľne sa umývadlo osádza nižšie než je zvyčajné: optimálne do výšky 80-85 cm od podlahy, horná hrana nesmie presiahnuť 90 cm. Zvoľte širšie, plochšie umývadlo s vykrojenou prednou časťou, čo umožní ľahší prístup aj na vozíku. Dostatok priestoru na nohy poskytne vozíčkarovi podomietkový alebo priestorovo úsporný sifón.

Po stranách umývadla umiestnite aspoň jedno madlo vo výške cca 80 cm. Jeho dĺžka by mala byť dlhá aspoň 30 cm a priemer 3-4 cm, aby sa dalo ľahko uchopiť.

Bezbarierova kupelna 13

Vodovodné batérie a kúpeľňové doplnky

Každý detail má v kúpeľni svoj význama v bezbariérovej o to viac. Platí to aj pre vodovodné batériedoplnky do kúpeľne. Pri ich výbere zvážte nielen estetiku, ale aj funkčnosť a ovládanie.

Aké batérie zvoliť?

  • pre ľudí s pohybovými obmedzeniami či zníženou citlivosťou v rukách odporúčame vymeniť kohútikové batérie za pákové batérieideálne batérie s predĺženou, tzv. lekárskou pákou. Čím je dlhšia páka, tým ľahšie sa ovláda, dokonca aj len chrbtom ruky. Batériu je potrebné osadiť do výšky nanajvýš 120 cm nad podlahou.
  • vhodným riešením sú aj termostatické batérie, umožňujúce presné nastavenie požadovanej teploty vody a zabraňujúce jej náhlym zmenám. Mnohé modely disponujú technológiami, ktoré zaručujú chladný povrch batérie, takže ani náhodným dotykom sa nedá popáliť.
  • senzorové batérie: bezdotykové ovládanie eliminuje potrebu dotýkať sa páky rukami, čo je nielen hygienické, ale predovšetkým veľmi praktické pre ľudí s obmedzením v pohybe.

bateria lekarska

Odporúčame zvoliť si kúpeľňové doplnky, ako sú mydelničky, poháre na zubné kefky či WC kefu - s nástenným držiakom. Sú menej náchylné na pád a rozbitie. Nie sú v kontakte s umývadlom a podlahou, čo znižuje riziko šírenia baktérií, nezaberajú miesto a umožňujú jednoduchšie udržiavanie poriadku. Kúpeľňa tak pôsobí priestrannejšie a vzdušnejšie. Umiestnite ich do výšky, ktorá bude pohodlná pre ľudí s obmedzenou hybnosťou.

O nás – bez nás? Nie. Kúpeľňa šitá na mieru

Ak je to možné, zapojte do plánovania bezbariérovej kúpeľne člena vašej domácnosti, ktorý ju vzhľadom k svojmu handicapu bude najviac využívať. Len on vám najlepšie povie, čo mu vyhovuje a čo nie. Myslite aj na budúcnosť: zohľadnite predpokladaný vývoj jeho zdravotného stavu aj vek.

Bezbariérová kúpeľňa nie je len trendom, ale aj investíciou do budúcnosti. Poskytuje komfort a bezpečnosť pre všetky generácie a znižuje riziko úrazov. Aj s menšími úpravami môžete vytvoriť funkčný a estetický priestor, v ktorom sa všetci budete cítiť príjemne.